Câți lei a dat un turist român pe 1 litru de motorină Diesel, într-o benzinărie din Serbia

Câți lei a dat un turist român pe 1 litru de motorină Diesel, într-o benzinărie din Serbia
Sursa foto: Facebook
Publicat: 14/06/2022, 09:16

Scumpirea carburanților a dus la nemulțumirea șoferilor și, în general, a tuturor categoriilor sociale din România, dat fiind faptul că prețul la motorină, spre exemplu, influențează direct prețurile celorlalte produse.

Doar în ultima săptămână au fost mai multe scumpiri la benzinării, chiar și de pe o zi pe alta. Altfel, un litru de motorină a ajuns chiar și la 9 lei și 20 de bani, în unele locuri din țară.

Însă se pare că situația stă puțin mai bine în Serbia, de exemplu. Pe grupul de Facebook „Forum Grecia”, un membru a postat o fotografie realizată la o benzinărie OMV din țara vecină, unde un litru de motorină costă 209 dinari, echivalentul a 8,8 lei pe litru.

Plinul de 50 de litri, mai costisitor ca niciodată

Scumpirile pot strica planurile de concediu ale românilor. Dacă vara trecută un plin de benzină de 50 de litri era în jur de 280 de lei, acum un plin de benzină standard ajunge la 430 de lei!

Iar un plin de motorină s-a scumpit de la aproape 280 de lei, anul trecut, la aproape 460 de lei.

Un drum la mare, de exemplu, s-a scumpit cu peste 50% în ultimul an.

Un drum de la București la mare, cu o mașină care consumă circa 8 litri de benzină la suta de kilometri, va costa 310 lei, în condițiile în care vara trecută era 200 de lei.

Specialiștii trag însă un semnal de alarmă și afirmă că România are stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere, ceea ce ar putea duce la întreruperi în lanțul de aprovizionare.

După ce numai în ultima lună au fost creşteri și de 60 de bani pe litrul de carburant la pompă, luna iunie ar putea aduce creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină şi benzină. Și asta ca efect al sancțiunilor impuse asupra petrolului rusesc, potrivit specialistului în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase