VIDEO | Câți refugiați ucraineni au intrat în România până duminică, la ora 16.00. Guvernul a modificat legea privind azilul în țara noastră, prin care se măresc sumele oferite solicitanților

Publicat: 27/02/2022, 22:50
Actualizat: 27/02/2022, 23:21

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat câți refugiați au intrat în România până duminică, la ora 16.00. De asemenea, el a precizat că articolul din lege privind azilul în România a fost modificat, duminică, de Guvern, fiind prevăzute sumele de care pot beneficia solicitanții de azil.

„Astăzi (duminică-n.r.), la ora 16.00, 56.371 de cetăţeni ucranieni au intrat prin punctele de trecere a frontierei în România. 28.174 au ieşit prin frontierele României, în această perioadă. Aşadar, astăzi, la orele 16,00, pe teritoriul României se aflau 28.197 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia, în acest moment, 318 au solicitat această formă de protecţie legală şi anume cazarea într-un centru de azil în unul din cele şase centre. În prima zi au fost 54, în a doua zi 162, în total 318 cetăţeni sunt în acest moment în centrele noastre, în cele şase centre. Cei de astăzi au fost repartizaţi la Galaţi, Rădăuţi şi Şomcuta Mare”, a afirmat Bode, după şedinţa de Guvern.

Ministrul a mai spus că în acest moment tabăra de la Siret este ocupată cu 180 de cetăţeni.

„Toate cele nouă puncte de trecere a frontierei de stat a României, pe relaţia cu Ucraina – 6, respectiv pe relaţia cu Republica Moldova – 3, au fost organizate în urma unui plan de acţiune stabilit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât dezorganizarea pe care am văzut-o în Vama Siret, atunci când am vizitat această locaţie împreună cu preierul, să nu o mai vedem nicăieri. Aţi văzut deja cum sunt organizate, atât zona de tampon până în punctul de trecere a frontierei, zona de primire, zona de aşteptare, cu corturi încălzite, cu rânduială, aşa cum este normal să se întâmple în condiţiile în care toţi angajaţii Ministerului Afacerilor Interne- fie că vorbim de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, colegii noştri de la Inspectoratul General pentru Imigrări – ştiu ce au de făcut. Toate cele nouă puncte trebuie să fie organizate impecabil şi ne-am dori ca acest lucru să îl putem vedea şi în corespondenţă cu colegii noştri din Ucraina. Din păcate, acolo lucrurile nu arată foarte bine pentru toţi cei care aşteaptă să fie procesaţi şi să treacă frontiera în România”, a adăugat Bode.

Ministrul de Interne, despre legea privind azilul în România

Articolul din lege privind azilul în România a fost modificat, duminică, prin Ordonanță de Urgență (OUG), fiind prevăzute sumele de care pot beneficia solicitanţii de azil.

Solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de 20 de lei/persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei 135 lei/persoană/zi vara şi 200 lei/persoană/zi iarna şi de alte cheltuieli în limita sumei de 12 lei/persoană/zi. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat că în ultimul caz este vorba despre cheltuieli cu produse de igienă personală.

Bode a menţionat că procedura şi cuantumul sumei aferente se stabilesc prin Hotărâre de a Guvern, pe baza datelor comunicate de către Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii sau de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?