Prima pagină » Actualitate » Caz șocant la Spitalul de Recuperare Iași. Cum a fost o angajată HĂRȚUITĂ și concediată în mod abuziv: „Am fost chemată la comisia de disciplină”

Caz șocant la Spitalul de Recuperare Iași. Cum a fost o angajată HĂRȚUITĂ și concediată în mod abuziv: „Am fost chemată la comisia de disciplină”

Caz șocant la Spitalul de Recuperare Iași. Cum a fost o angajată HĂRȚUITĂ și concediată în mod abuziv: „Am fost chemată la comisia de disciplină”
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

O infirmieră de la Spitalul de Recuperare Iași a decis să rupă tăcerea și să povestească despre tratamentele nedrepte și abuzurile de care a avut parte la locul de muncă. Femeia afirmă că a fost concediată în mod abuziv de două ori, pe baza unor acuzații nefondate.

M.C., o infirmieră care a ales să rămână anonimă din teama de represalii, a povestit despre experiențele dificile pe care le-a trăit de-a lungul anilor.

Femeia s-a angajat în spital în 2017, după ce a susținut un examen de recrutare, iar primii ani au fost marcați de acuzații nefondate. În 2021, în perioada pandemiei COVID-19, situația s-a agravat, fiind învinuită de zădărnicirea combaterii bolilor.

„Eu m-am angajat la ei în 2017, prin examen, fără bani, rude, fără nimeni, la Secția de Balneofiziokinetoterapie. Până în 2020, mi-au făcut tot felul de prostii. Că nu făceam una, că nu făceam alta, tot timpul eu trebuia să mă îndreptățesc și să aduc dovezi că nu sunt vinovată.

Eram hărțuită ca un om care nu trebuie să fie acolo. Și, în 2021, au prins momentul potrivit. S-a dat atunci starea de urgență cu pandemia. Pe data de 25 martie era ziua căsătoriei mele cu soțul și eu mergeam să iau tortul pentru sărbătoare. Am fost sunată de la spital să vin urgent la birou, la serviciu. Juristul spitalului, Gabriela Niță, îmi pune în față o foaie și îmi zice să semnez repede, că se grăbește.

Eu am întors foaia să văd despre ce este vorba, că nu înțelegeam ce trebuie să semnez. Acolo scria ceva despre desfacerea contractului de muncă. Nu mi s-a explicat nimic, am semnat sub presiune, femeia spunând că se grăbește și nu are timp.

După o perioadă, am aflat că motivul concedierii era că un pacient anonim m-ar fi reclamat că eu, fiind infirmieră, nu am șters noptierele cu soluție dezinfectantă, contra Covidului, și că nu am șters praful din zonele greu accesibile.

Noi, infirmierele, avem treabă de la jumătate de cameră în sus, adică de la pat și plus pacientul. Femeile de serviciu sunt responsabile de partea de jos. Am fost învinuită de zădărnicirea combaterii bolilor. Au dorit să-mi facă dosar penal,” a declarat M.C, potrivit BZI.

Hărțuirea continuă, chiar și după ce a câștigat procesul

În aprilie 2021, instanța i-a dat câștig de cauză infirmierei, dar spitalul a contestat decizia judecătorilor. În ciuda faptului că judecătorii au confirmat că a fost concediată abuziv, M.C. a revenit la locul de muncă, unde a fost întâmpinată cu o atmosferă ostilă și hărțuiri constante.

„Am avut noroc că a ajuns dosarul pe mâna unei doamne judecătoare corecte, care a pus în discuție că de la faptul că nu am șters praful am împrăștiat Covid-ul. E o prostie asta. A zis și judecătoarea că e aberant. Mă eliminase spitalul ca pe o măsea stricată, fără niciun motiv plauzibil.

Nici până în ziua de azi nu se cunoaște cine ar fi acel pacient anonim, este inexistent. În procesul de judecată, spitalul aducea mărturii false, o mulțime de acte false. Cu toate acestea, pe 26 aprilie 2021, mi-au dat verdict că am câștigat procesul, iar spitalul a dat recurs la decizia judecătorilor, și, în septembrie, s-a dat hotărârea instanței definitive și irevocabile că am câștigat. Iar eu, pe 1 octombrie, m-am reangajat și, în acești trei ani, nu aveți idee în ce condiții am lucrat. Eram urmărită și la baie, mă suna șefa și mă întreba cât mai stau la baie.

Eram hărțuită, în condițiile în care eu lucram de la 6 dimineața și mă rețineam o oră la muncă, plecam la 7 seara ca să fie totul bine și să fie toți mulțumiți de mine,” a adăugat M.C.

A doua concediere și amenințări cu represalii

În septembrie 2024, M.C. a fost din nou acuzată, în ciuda dovezilor care ar fi putut să dovedească nevinovăția ei. Chiar și cu martori și o cameră de supraveghere care putea demonstra adevărul, infirmiera a fost concediată din nou. A depus o contestație, iar cazul se află acum pe rolul Tribunalului Iași.

„Acum jumătate de an, pe 17 septembrie 2024, am fost acuzată că nu am ajutat o femeie în vârstă. Am fost trimisă să duc o pacientă la radiografie.

Toate căile erau închise atunci, căci erau muncitori care văruiau, făceau reparații. Noi treceam cu pacienții printre picioarele muncitorilor, prin var, prin ustensilele lor. În momentul în care pacienta respectivă nu a acceptat ajutorul meu, nu accepta ajutorul nimănui din secție.

Ea, mereu, voia să se descurce singură, chiar dacă nu avea jumătate de picior. Ea avea dexteritate și se obișnuise singură să se descurce la căminul de bătrâni de unde venea. Ea, fiind la etaj, fără lift, mergea pe scări mereu singură.

La fel și acum, oricât am încercat să o conving să o ajut, nu voia. Au încercat și niște paciente să o convingă și nu voia. Toată secția știa că doamna nu acceptă ajutor în acest sens. Eu eram în spatele pacientei pe scări, cu căruțul, foarte aproape de ea. Camera de supraveghere era în fața noastră.

A venit, la scurt timp, la mine directoarea de îngrijiri să mă certe că nu am avut grijă de pacientă. Asistentele din acea tură cu mine, care au zis că nu am nicio vină, au fost reduse la tăcere,” a mărturisit M.C.

În plus, o asistentă care ar fi dorit să depună mărturie în favoarea ei a fost amenințată de un medic din spital.

„Un medic a așteptat-o pe o asistentă care a văzut ce s-a întâmplat acolo pe scări, a chemat-o la ea în cabinet și i-a zis că, dacă nu își ține gura și o să țină cu mine, o să ne luăm amândouă de mână și o să ne salute dincolo de poartă pe amândouă.

Peste două zile, am fost chemată la comisia de disciplină, unde nu am fost ascultată deloc, și apoi, peste patru zile, am fost dată afară. Am solicitat să se uite pe camera de supraveghere, să vorbească cu pacienta, care venise chiar ea să roage conducerea spitalului să nu fiu concediată, că nu am nicio vină. Nici ea nu a fost ascultată.

A vorbit cu jurista care reprezintă spitalul, Gabriela Niță. Pacienta, cu lacrimi în ochi, se ruga să nu mă sancționeze, că nu am nicio vină, dar nu a fost ascultată. Pacienta nu a pățit absolut nimic, nu s-a întâmplat nimic, pur și simplu, pentru că nu am ajutat-o pe femeie, am fost concediată,” a explicat M.C.

În prezent, infirmiera se află într-un nou proces cu Spitalul de Recuperare Iași, iar instanța va decide cine are dreptate în cazul acestei angajate abuzate.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și