Cazul părintelui Visarion Alexa a dus la schimbarea Tainei Sfintei Spovedanii. Ce a decis BOR

Cazul părintelui Visarion Alexa a dus la schimbarea Tainei Sfintei Spovedanii. Ce a decis BOR
Cazul părintelui Visarion Alexa a dus la schimbarea Tainei Sfintei Spovedanii. Ce a decis BOR / Sursa FOTO: ziarullumina.ro
Publicat: 30/09/2022, 20:02

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, programată vineri, 30 septembrie, cazul părintelui Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală, a fost principalul subiect de discuție. Analizând cele întâmplate, înalții ierarhii BOR au decis să facă o serie de schimbări pentru Taina Spovedaniei.

Sfântul Sinod înțelege că se impun mai multe modificări cu privire la modul în care se va desfășura Taina Spovedaniei de acum încolo.

Toate acestea se întâmplă în contextul în care mai multe femei l-au acuzat pe preotul Visarion Alexa de agresiune sexuală.

Cum se va face spovedania de acum înainte

Astfel, Sfântul Sinod a aprobat mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale, iar unele se referă și la Taina Spovedaniei și la duhovnicie. Concret, Sfântul Sinod al BOR modifică felul în care se desfășoară Taina Spovedaniei

De acum încolo, Taina Spovedaniei se va desfășura numai în biserică și în fața unei icoane a Mântuitorului Iisus Hristos. Schimbarea propusă de înalții ierarhi ai BOR are ca scop păstrarea unei conștiințe cât mai vii a prezenței lui Dumnezeu în mintea și sufletul persoanei care se spovedește, cât și a duhovnicului ce-i ascultă mărturisirea. În același timp, preotul duhovnic va avea datoria ca mai întâi să asculte și abia apoi să pună întrebări, dar cu delicatețe. Părintele va face acest lucru doar pentru a-l ajuta pe enoriaș să fie cât mai sincer în mărturisirea sa.

Sfântul Sinod a decis că Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură. Totodată, orice duhovnic va trebui să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant.

Se instituie Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”

În plus, BOR cere să fie respectat cu strictețe cadrul adecvat al Tainei Spovedanii. Acest lucru înseamnă că săvârșirea ei va avea loc fie în lăcașul de cult, fie, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii!

De asemenea, se cere a fi evitat orice gest sau cuvânt al părintelui duhovnic care poate fi interpretat ca familiaritate nepotrivită cu enoriașul. Este vorba de glume inadecvate sau gesturi indecente.

Altfel, printre hotărârile Sfântului Sinod se numără și instituirea Ordinului „Maica Domnului Rugătoarea” pentru ierarhi, clerici și mireni. De asemenea, au fost reconfirmate condițiile înscrierii la doctoratul în Teologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase