EXCLUSIV | Ce a scris în contestație unul dintre candidații la examenul Jandarmeriei, unde notele de 2 și 3 au fost transformate în 10

Publicat: 27/10/2021, 09:00

O contestație depusă de unul dintre candidații din Prahova în urma examenului pentru Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi, unde notele de 2 și 3 au fost transformate în 10 pentru că subiectele distribuite au fost greșite, arată hibele organizaționale cu care s-au confruntat cei prezenți, sâmbătă, în sala de examen. Candidatul susține în contestația depusă că le-a explicat asistenților din sală faptul că a primit subiecte dintr-o altă sesiune, însă, în primă fază supraveghetorii nu l-au crezut.

  • 11 candidaţi din Prahova la Școala de Subofiţeri de Jandarmi care au luat note de 2 şi 3 la concurs au fost notaţi cu 10 după contestaţii.
  • Sindicatul Europol a reacționat după ce notele au fost mărite, după contestație, de la 2,50 la 10.
  • Reprezentanţii Jandarmeriei susţin că a fost vorba de o eroare şi că aceştia au primit teste greşite.

Practic, cei 11 candidați care au susținut examenul la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Prahova au primit subiecte vechi, însă corectura s-a făcut după grila subiectelor unice din sesiunea octombrie 2021. Şapte dintre aceştia au candidat pentru Şcoala de subofiţeri Drăgăşani şi 4 pentru Şcoala de subofiţeri Fălticeni.

„Ne-a explicat că trebuie să depunem contestații”

La înmânarea subiectelor, mi-am dat seama că ele sunt cele din sesiunea trecută, dar nu sunt eu în măsură să comentez alegerile comisiei de examen. Surpriza avea să vină la corectarea grilei după barem, atunci când grila de corectare a fost cea a subiectelor unice date pe toată țara, și nu a subiectelor ce ni s-au dat în sala de examen unde eram prezent, a scris unul dintre candidații care au susținut examenul la IJJ Prahova în contestația obținută de Gândul.

Candidatul a primit în primă fază un punctaj de 2,80, din care 1 punct a fost acordat din oficiu. Ulterior, la contestație a obținut nota 10. Potrivit acestuia, însuși comandantul IJJ Prahova și-ar fi recunoscut greșeală și i-a îndemnat pe candidați să depună o contestație.

Surse din Jandarmerie au precizat pentru Gândul că centrul de examen din cadrul IJJ Prahova ar fi printat greșit alte subiecte și astfel, celor 11 candidați le-au fost înmânate subiecte diferite față de candidații din restul centrelor de examen.

Cum explică Jandarmeria încurcătura la examenul din Prahova

Într-un punct de vedere oficial transmis publicației Gândul, Jandarmeria Română susţine că a existat „o eroare” la Prahova, unde candidaţii înscrişi la examen au primit, de fapt,  testul de verificare a funcţionalităţii sistemului de transmitere a mesajelor, şi nu testul unic de concurs.

La reverificarea lucrărilor s-a constatat această eroare, motiv pentru care lucrările au fost notate cu punctajul maxim. Astfel, 11 candidaţi care au avut calificative de 2 şi 3 după prima corectare au primit nota 10 după contestaţii.

Oficialii Jandarmeriei precizează că instituţia „este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a avut loc acest incident singular”, menţionând că la concurs au participat peste 1.600 de candidaţi în 51 de locaţii.

Jandarmeria a trimis o comisie de verificare la sediul IJJ Prahova, urmând ca, pe baza constatărilor, ”să se dispună măsurile legale”.

Europol: „O instituție a absurdului”

Sindicatul Europol reclamă situațiile ”absurde” de la concursul organizat de Jandarmerie, atât în Prahova, unde notele unor candidați au fost mărite de la 2,50 la 10, cât și în Botoșani, unde un candidat nu a fost lăsat să meargă la toaletă în timpul examenului și a fost pus să își facă nevoile într-o sticlă, în sala de examen.

„De la obligarea urinării în sala de examen, la note de 10 transformate din nota 2,50. Jandarmeria Română, o instituție a absurdului! După ce zilele trecute auzeam cum un candidat nu a fost lăsat să își satisfacă nevoile fiziologice la toaletă și a fost nevoit să folosească o sticlă, chiar în sala de examen, acum vedem cum candidați notați inițial cu 2,50 au ajuns să fie admiși cu nota 10”, a scris Europol pe Facebook.

În cazul candidatului pus să urineze în sticlă, Jandarmeria Botoșani susține că a fost „o soluție de compromis” și „s-a urmărit interesul candidatului”, pentru că, dacă i s-ar fi permis să părăsească sala, avea obligația să predea lucrarea și, conform metodologiei de examen, nu mai avea dreptul să intre sală.

„Soluția (cu acordul celorlalţi candidaţi şi posibilă prin absenţa candidaţilor de sex feminin din sală) pentru rezolvarea situației apărute a fost una de compromis, prin care s-a urmărit, în primul rând, interesul candidatului pentru finalizarea testului, dar şi respectarea metodologiei”, a precizat IJJ Botoșani într-un comunicat de presă.

Și la Jandarmeria Botoșani a început o anchetă internă după ce cazul a fost făcut public.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului