Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, iar canicula cuprinde România, specialiștii atrag atenția cu privire la impactul căldurii excesive asupra organismului uman și în mod special asupra creierului. Profesorul universitar dr. Vlad Ciurea, neurochirurg cu vastă experiență, subliniază importanța unei alimentații echilibrate în timpul verii.
El consideră că alegerile greșite în ceea ce privește masa servită pot avea consecințe serioase asupra sănătății neurologice.
„Organismul este, deja, supus unui stres termic imens pe caniculă. Dacă mai adăugăm și o mâncare grea, cum sunt mititeii, care cade ca un bolovan în stomac, riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale. Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii”, a avertizat dr. Vlad Ciurea, potrivit CSID.
Așadar, un exemplu concret dat de profesorul Ciurea este consumul de mici, preparat extrem de popular în rândul românilor, dar deloc recomandat în zilele caniculare.
„Mișcarea intensă a enzimelor digestive pentru a procesa astfel de alimente solicită în exces organismul, iar creierul, în loc să fie sprijinit, este afectat indirect de această suprasolicitare”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea
Pentru a ne menține funcțiile cognitive în parametri optimi, reputatul medic neurochirurg recomandă mese ușoare, porții mici și dese, cu un accent pe alimente proaspete: salate, legume, fructe și suficiente lichide.
Totodată, trebuie evitate alimentele ultraprocesate, prăjelile, grăsimile în exces și băuturile energizante, care pot destabiliza echilibrul electrolitic al corpului și afecta concentrarea sau starea generală.
„Tot ce consumăm are un efect direct sau indirect asupra creierului. Hidratarea corectă și mâncarea potrivită pot face diferența între o zi suportabilă și una copleșitoare din punct de vedere fizic și mental” – Vlad Ciurea
Profesorul Ciurea a explicat și care este intervalul optim de temperatură ambientală în care creierul uman funcționează eficient: între 22 și 24 de grade Celsius. Depășirea acestui prag poate afecta nu doar funcțiile cognitive, ci întreg organismul – de la respirație și digestie, până la starea pielii, potrivit acestuia.
„Se consideră că noi funcționăm la nivel temperat. Deci, temperatura pe care o avem, fiziologică, în mediu, în România, la care putem funcționa perfect, este acest interval de 22…24 de grade. Acolo putem funcționa în condiții bune.Nu putem compara populația României cu populația din Golf, de exemplu, sau din țările arabe, care reacționează mult mai bine”, a mai adăugat Vlad Ciurea.
CITEȘTE ȘI:
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea ne spune care sunt cele 2 alimente care ne fac cei mai INTELIGENȚI