Ce crede Daniel Funeriu despre adaptarea sistemului de învățământ la nivelul modelului finlandez: Ar trebui să aducem în țară 20 de milioane de finlandezi / Anul școlar ar trebui prelungit

Ce crede Daniel Funeriu despre adaptarea sistemului de învățământ la nivelul modelului finlandez: Ar trebui să aducem în țară 20 de milioane de finlandezi / Anul școlar ar trebui prelungit
Daniel Funeriu avertizează Guvernul Cîțu: „În 2024 o să mergem toți să votăm PSD ca să nu câștige AUR” Foto: Facebook Daniel Funeriu
Publicat: 03/02/2021, 19:38
Actualizat: 03/02/2021, 20:18

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, a declarat că sistemul educațional din România ar putea fi adaptat la unul performant, precum cel din țările nordice, mai precis cel finlandez, doar „dacă aducem în ţară 20 de milioane de finlandezi”.

Cum poate sistemul de învățământ românesc să adopte din modelele pozitive occidentale

„Foarte simplu! Să aducem 20 de milioane de finlandezi în România, 20 de milioane de nemți, olandezi”, a spus fostul ministru al Educației.

Apoi, a precizat că sistemul de învățământ din România trebuie să fie adaptat în funcție de caracteristicile culturale, de calitate.

„Caracteristicile culturale sunt diferite. Noi avem nevoie de un model de învăţământ de calitate în România, conform a ceea ce suntem noi românii.  Sigur, putem prelua multe din modelele pe care le-aţi numit”.

O altă propunere exprimată de Funeriu este prelungirea anului școlar, în condițiile în care programa școlară este predată într-un timp prea scurt.

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu spune că anul școlar în România ar trebui lungit, adică vacanța de vară să nu mai aibă trei luni, ci două. El crede că măsura ar fi una bună nu doar în actualul context, în care trebuie recuperată materia pierdută, ci și pe termen lung. Funeriu a insistat că materia predată în școlile românești nu este mai grea, cum fals se susține, ci este predată într-un timp mult mai scurt.

Daniel Funeriu: „Prima măsură pe care aș lua-o, e să prelungesc anul școlar. Avem cel mai scurt an școlar din Europa”

„Copiii mei învață în Germania și nu pot spune că sunt mult mai pregătiți decât am fost noi. Dar esență este formarea cadrelor didactice. În România, prima măsură pe care aș lua-o, e să prelungesc anul școlar. Avem o programa foarte bună dar e predată într-un timp prea scurt. Avem cel mai scurt an școlar din Europa, avem trei luni de vacață vara.

Cel puțîn, în această perioada de pandemie, aș lungi imediat anul cu o luna jumate, o luna. Nu există o metodă în care să muncești mai puțin, să înveți mai puțin și să fii mai bine pregătit.” a mai precizat fostul ministru Funeriu.

Cele trei scenarii
  • Scenariul verde – care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, începând de luni – se va aplica în localităţile unde rata de infectare este până la 1 la mie.
  • Scenariul galben – în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori. În acest scenariu se vor redeschide școlile, de luni, și în Capitală.
  • Scenariul roşu – în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Premierul care consideră că femeile sunt violate din cauza hainelor pe care le poartă: „Dacă...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS
De necrezut! Câți bani cere Angela Gheorghiu pentru un recital. Toți au rămas perplecși
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Lovitură pentru toți cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul făcut chiar de către OMS
Prințul Harry o lasă în urmă pe Meghan. Va retrăi unul dintre cele mai dramatice...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...