Ce este fentanil, drogul care l-a ucis pe nepotul lui Robert De Niro. De 50 de ori mai puternic decât morfina, din cauza lui au murit Prince și Coolio

Ce este fentanil, drogul care l-a ucis pe nepotul lui Robert De Niro. De 50 de ori mai puternic decât morfina, din cauza lui au murit Prince și Coolio
Mama lui Leandro, Drena de Niro, a spus că fiul său, care avea doar 18 ani, ar fi murit în urma unei supradoze de fentanil sursă foto: profimedia/Facebook
Publicat: 06/07/2023, 19:21

Nepotul marelui actor Robert de Niro, Leandro, ar fi murit în urma unei supradoze de fentanil, un drog de 50 de ori mai puternic decât morfina. Dezvăluirea îi aparține chiar mamei tânărului, Drena De Niro. Fentanil face ravagii în America, unde anul trecut peste 100.000 de persoane au murit în urma unor supradoze. Deși la scară mult mai mică, acest drog extrem de periculos se consumă și în România.

Actorul Robert de Niro trece, zilele acestea, print-o dramă de neimaginat. Nepotul său, Leandro De Niro Rodriguez, în vârstă de numai 18 ani, a fost găsit fără suflare, duminică, în apartamentul său din New York. El era așezat pe un scaun, lângă un praf alb.

Deși medicii legiști nu au dezvăluit cauza oficială a decesului acestuia, mama lui, Drena de Niro (51 de ani), a spus că fiul său ar fi murit în urma unei supradoze de fentanil, relatează Daily Mail.

„Cineva i-a vândut pastile cu fentanil”, a declarat fiica adoptivă a actorului Robert De Niro.

Fentanil este un drog de 50 de ori mai puternic decât morfina, care face numeroase victime în SUA, Canada și în alte state.

Numai anul trecut, peste 100.000 de persoane au căzut victime acestui drog extrem de puternic și periculos.

Celebrii artiști americani Prince și Coolio au murit din cauza unor supradoze de fentanil. Potrivit raportului toxicologic, în corpul lui Prince, concentrația de fentanil era de 67,8 micrograme/litru, în condițiile în care decese s-au înregistrat și cu doza de 58 de micrograme/litru.

În Europa, statisticile referitoare la numărul consumatorilor de fentanil nu sunt deocamdată atât de alarmante.

”Are mai mulți derivați, utilizați atât în medicina umană, cât și în cea veterinară”

Deși în România se eliberează doar cu rețetă securizată. avem și noi consumatori de fentanil, care au ajuns pe mâinile medicilor în urma unei supradoze.

Șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a explicat, pentru Gândul, cât de periculos poate fi consumul de fentanil.

”Fentanilul este un analgezic, un narcotic, cu o potență de cel puțin 80 de ori mai mare decât cea a morfinei. Are mai mulți derivați care sunt utilizați ca anestezice și analgezice, atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Sunt supuse controlului internațional, ca și o serie de derivați nefarmaceutici. La nivel european, sunt monitorizați încă 36 de derivați de fentanil, în afară de cei 19 care sunt și la noi în tabel și care sunt interziși. Fentanilul este mult mai puternic decât heroina, decât morfina. În toate cazurile când sunt utilizate droguri sau substanțe interzise, efectele sunt dezastruoase, nu doar fizic, ci și psihic„, a explicat șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija.

”Cea mai importantă complicație este stopul respirator”

Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a menționat ce complicații pot apărea în urma consumului de fentanil.

„Fiind o substanță opioidă, are o potență foarte mare, putem discuta de o potență de până la 30 – 50 de ori mai mare comparativ cu morfina. Fiind o substanță opioidă, acționează la nivelul receptorilor opioizi din creier, producând această analgezie. Riscul cel mai mare al acestei substanțe este că poate produce dependență. Pe de altă parte, riscul de toxicitate acută este foarte mare, iar cea mai importantă complicație este stopul respirator. Apariția stopului respirator este o complicație care pune viața în pericol și mulți din pacienții care au ajuns la spital cu supradoze de opioide au prezentat această complicație. Sigur, până la stopul respirator, apar și complicațiile asociate deprimării sistemului nervos central cu stare de somnolență, stare de comă, și ele implicând anumite riscuri, cum ar fi, spre exemplu, accidentarea persoanei respective sau vărsătura”, a precizat medicul.

Poate avea urmări fatale în amestec cu alte droguri și cu alcool

Fentanil este o substanță greu de procurat la noi în țară, dar nu imposibil. În România, anul trecut, au fost înregistrate trei cazuri de consum de fentanil. Drogul duce foarte repede la dependență, iar simptomele care apar atunci când se întrerupe utilizarea sunt transpirația, anxietatea, diareea și crampele abdominale.

”Interacțiuni grave pot apărea atunci când fentanilul este amestecat cu alte droguri și cu alcool. Supradoza duce la depresie respiratorie, care este reversibilă prin naloxonă”, a precizat Ramona Dabija.

„În România, nu avem o utilizare pe scară largă a acestei substanțe. Este o substanță greu de procurat. Este un regim special de eliberare a acestor substanțe pe piață, la nivelul spitalului, nu se eliberează decât pe rețetă securizată. Au fost pacienți de-a lungul timpului care au venit cu astfel de supradoze, dar nu este o incidență atât de ridicată ca în Statele Unite”, a spus, la rândul său, medicul Radu Țincu

CITEȘTE ȘI:

La doi ani de la moartea lui Prince, procurorii americani fac anunțul oficial. Care a fost, de fapt, cauza morții marelui artist

Cauza morții lui Coolio a fost făcută publică. Ce au declarat medicii legiști

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ruinele unui vechi oraș din Filipine au ieșit la suprafață în urma secetei