Ce este obligatoriu să fie pe etichetele jeleurilor de forma celor mâncate de adolescenta care a murit. ”Există risc dacă nu respectă avertizările”

Ce este obligatoriu să fie pe etichetele jeleurilor de forma celor mâncate de adolescenta care a murit. ”Există risc dacă nu respectă avertizările”
Publicat: 04/05/2023, 18:00
Actualizat: 04/05/2023, 18:18

Modelul de jeleu cu care s-a înecat fata de 14 ani din Cluj, decedată după o săptămână la spital, este un fel de bomboană gumată rotundă, aproape de dimensiunea unei mingi de ping-pong, care imită forma unui ochi, fiind foarte popular în rândul copiilor. Oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut apel la responsabilitate și atenție din partea celor care cumpără astfel de produse.

Acest produs a fost identificat de jurnalistul clujean Răzvan Dan, care a scris că cei mici îl puteau cumpăra chiar de la magazinul de lângă școală și costau în jur de doi lei.

„Ulterior au fost aruncate la gunoi. Cel puțin din magazinul de lângă școală. Cei care le aveau pe raft nu au nici o vină”, a precizat jurnalistul, susținând că pe ambalaj nu există o limită de vârstă de la care ar putea fi consumat.

Paul Anghel, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a explicat, într-o declarație pentru Gândul, că produsele scoase la vânzare trebuie să conțină informații privind ingredientele și avertismente legate de categoriile de vârstă cărora le sunt contraindicate, iar consumatorii trebuie să fie responsabili și atenți la indicațiile obligatorii.

„Acest produs este în mai multe varianții de forme și culori în foarte multe dulciuri. Ne pare rău că s-a întâmplat situația asta, nu am făcut controlul acesta, dar există informații și avertizări pentru fiecare produs în parte, obligatorii, inclusiv prin norme și regulamente europene, cu privire la anumite dimensiuni și caracteristici pe care produsul respectiv le are”, a explicat Paul Anghel.

La o scurtă documentare pe site-urile magazinelor online, din țară și din străinătate, pentru acest tip de jeleuri sunt publicate atât ingredientele, cât și avertismente privind limita de vârstă și modul în care trebuie consumat:

  • INGREDIENTE: sirop de glucoză; zahăr; gelatină; acidulați: acid citric, acid lactic; arome; gelifiant: pectină; vopsea: carmin real, curcumina, FCF albastru strălucitor, biochar; agent de acoperire: ceară de albine, albă și galbenă, ceară de carnauba.
  • VALORI NUTRITIVE. Valori nutritive medii la 100 g: energie – 1339 kJ / 315 kcal; grăsimi: 0,2 g, din care acizi grași săturați – 0,2 g; carbohidrați – 72,0 g, din care: zaharuri – 52,0 g, proteine – 3,8 g; sare –
  • INSTRUCȚIUNI DE DEPOZITARE: depozitați într-un loc uscat și ferit de căldură.
  • INFORMAȚII SUPLIMENTARE. Contraindicat copiilor sub 5 ani. Mai întâi se mestecă, apoi se înghite
  • ȚARĂ DE ORIGINE: Germania

Cu atât mai mult, dacă există aceste avertizări, din păcate, vina aparține consumatorului care nu a citit și nu s-a informat forte atent asupra produsului.

Avertismentele, conform normelor europene și regulamentelor în vigoare astăzi, există. Sigur, acolo unde nu există sau există substanțe care pun în pericol sănătatea sau poate chiar viața consumatorilor, se iau măsurile de oprire sau de retragere din circuitul consumului uman, dar pentru un jeleu sau un produs de genul acesta, în acest moment e complicat de luat o măsură de genul acesta, dacă respectă prevederile legale”, a spus Paul Anghel, pentru Gândul.

Oficialul ANPC a subliniat că unele dintre componentele acestui produs – carmin sau FCF albastru strălucitor – afectează negativ atenția sau concentrarea copiilor, Comisia Europeană recomandând să fie inclusă chiar această avertizare, dar dacă acești aditivi sunt ingerați în cantități mari.

Ne pare foarte rău de situația asta, vă dați seama că nu își dorește nimeni așa ceva. Să fie atenți, că, dacă există avertizări de genul «Nu înghițiți toată bucata», «Mușcați din ea» sau «Tăiați-o»… adică nimeni nu înghite un salam de Sibiu întreg sau un cartof întreg, taie o bucățică.

Trebuie atenție sporită și din partea consumatorilor, mai ales dacă sunt adolescenți sau maturi. În situația în care sunt copii, trebuie niște avertizări, niște recomandări pentru 0 – 3 ani, atunci părintele, tutorele legal al minorului respectiv trebuie să se asigure că produsul respectiv – guma, jeleul sau bomboană – nu are o dimensiune care să poată provoca sufocări”, a mai spus Paul Anghel.

Directorul din ANPC a mai spus că responsabilitatea și atenția ar trebui să fie atributele pe care să se bazeze avertizările.

”Cumva, atenția să vină la pachet și cu conștientizarea riscului la care se expun dacă nu respectă anumite avertizări. E clar că marea majoritate a oamenilor dă click și nu citește termenii și condițiile sau avertizările de pe un anumit produs, dar își asumă că există și riscul să se întâmple și accidente”, a afirmat Paul Anghel.

Fata de 14 ani înecată cu un jeleu a murit la spital

Fata de 14 ani s-a înecat cu un jeleu pe 26 aprilie, în timpul pauzei, la școala din comuna clujeană Geaca. Imediat după ce i s-a blocat în gât, ar fi încercat să bea apă, după care s-a prăbușit.

Profesorii au alertat cadrele medicale din comună, însă abia după sosirea unui echipaj medical de la Gherla, oraș situat la 30 de kilometri distanță de Geaca, s-a reușit extragerea jeleului. După ce a fost resuscitată în sala de clasă, eleva a fost transportată de urgență la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca și internată la Terapie Intensivă, în comă profundă.

După o săptămână, adolescenta de 14 ani a murit. Deoarece decesul nu s-a produs din cauze naturale, cazul a fost preluat de Poliție.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Floarea din România ce nu trebuie ruptă. Riscurile sunt foarte mari
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar