VIDEO | Ce prevăd noile modificări ale certificatului verde și care sunt condițiile de intrare în România și călătoriile în UE

Publicat: 04/02/2022, 21:08
Actualizat: 04/02/2022, 21:34

Guvernul României a adoptat  OUG referitoare la certificatul digital COVID, documentul care se solicită la intrarea în România, dar şi la circulaţia persoanelor în spaţiul Uniunii europene. Astfel a fost stabilit clar valabilitatea certificatului verde și condițiile de intrare în țară, dar și condițiile de călătorie în Uniunea Europeană.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a precizat că la nivelul Comisie Europene s-au definitivat condițiile de călătorie în UE și totodată au fost stabilite perioadele de valabilitate pentru certificatele de vaccinare.

Astfel persoanele vaccinate cu schemă completă ( o doză sau două doze de vaccin anti-Covid-19) vor dispune de 270 de zile de valabilitate a certificatului verde.

„În legătură cu Certificatul digital European există o decizie a UE care aduce modificări la regulamentul privind implementarea certificatului verde în sensul în care sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră a UE acele certificate de vaccinare care pentru persoanele care au doar dozele care compun schema completă – care poate fi compusă dintr-o doză sau două doze – valabilitatea acestor certificate este definită la 270 de zile, adică 9 luni”, a declarat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

De asemenea, secretarul de stat a precizat care sunt condițiile de intrare în țară.

„Acest lucru s-a implementat cu ocazia modificării Ordonanței inițiale privind adoptarea certificatului European pe teritoriul României. Altfel spus la trecerea prin vama românească orice persoană va trebui să prezinte unul din certificatele digitale europene, dacă vine din spațiul UE, Spațiul Econimic European (SEE n.r) și Elveția care să conste fie din test PCR valabil 72 de ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile, fie un certificat de vaccinare care dacă este vorba de persoane care au primit doar schema de vaccinare trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile”, a subliniat Pistol.

În cazul persoanelor care s-au vaccinat și cu a treia doza de vaccin anti-Covid-19 nu s-a stabilit încă o perioadă de valabilitate a certificatului digital, însă se discută la nivelul Comisiei Europene ca aceasta să fie până în iunie 2023.

„Pentru cei care au și schema booster – această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul CE și ca urmare noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia CE.

În prezent pentru cei care au primit și doza booster se discută la nivelul CE despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023. Adriana Pistol a precizat că în momentul în care se va stabili o decizie clară, aceasta va fi adoptată și de România”, a declarat Pistol

Cetățenii care doresc să circule în UE  ar putea să se supună unui control al certificatelor de vaccinare, astfel încât să se determine dacă este valabil.

Recomand cetățenilor care vor să călătorească în țările din UE să se informeze cu privire la regulile și cerințele statelor unde vor ajunge. Practic și în România când intră o persoană se verifică certificatul verde pentru a se stabili dacă respectă una din aceste trei cerințe.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului