Prima pagină » Actualitate » Ce riscuri prezintă provocarea „PARACETAMOL”, virală pe TikTok/„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ”

Ce riscuri prezintă provocarea „PARACETAMOL”, virală pe TikTok/„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ”

Ce riscuri prezintă provocarea „PARACETAMOL”, virală pe TikTok/„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ”

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale atrage atenția asupra riscurilor dezinformării privind utilizarea paracetamolului sau a altor medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală (OTC).

Reacția lor vine după ce „provocarea Paracetamol” s-a răspândit pe Internet, devenind virală în social media.

Apel către părinți și profesori

„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice. Este esențial ca pacienții și consumatorii să își ia informațiile doar din surse avizate și să respecte recomandările specialiștilor pentru utilizarea corectă a medicamentelor OTC”, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI, potrivit unui comunicat remis presei.

RASCI reamintește că orice medicament, chiar dacă se eliberează fără o rețetă de la medic, cum este și cazul paracetamolului, trebuie administrat conform indicațiilor de pe ambalaj, din prospect sau ale unui profesionist din domeniul sănătății.

Recent, provocarea „Paracetamol” s-a răspândit pe TikTok, promovând ingerarea excesivă a acestui medicament, cu consecințe grave asupra sănătății.

„Încurajăm cu tărie părinții, educatorii și profesioniștii din domeniul sănătății să discute această tendință îngrijorătoare cu tinerii. Siguranța medicamentelor nu este un joc sau o provocare – este o chestiune serioasă.

Provocarea «Paracetamol» promovează utilizarea în cantități excesive a medicamentului, ceea ce este extrem de periculos și poate duce la consecințe severe asupra sănătății, mai ales în rândul tinerilor. Facem un apel la responsabilitate și la susținerea la scară largă a demersurilor menite să crească nivelul de educație în materie de sănătate, pentru a preveni astfel de comportamente cu efecte nocive”, a afirmat Cătălina Florea, vicepreședintele RASCI.

Informațiile, doar din surse oficiale!

Totodată, RASCI îndeamnă publicul să se informeze doar din surse oficiale și să urmeze recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății, respectiv să citească întotdeauna prospectul și informațiile de pe ambalaj, evitând dezinformarea și utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor.

„Într-o eră digitală în care accesul la informație este mai ușor ca oricând, dar unde riscul dezinformării este, de asemenea, ridicat, considerăm esențial ca oamenii să poată accesa informații corecte și validate despre medicamentele ce se eliberează fără prescripție medicală.

De aceea, am militat inclusiv pentru introducerea publicității în social media și aplicații mobile pentru această categorie, astfel încât informațiile furnizate să fie nu doar accesibile, ci și conforme cu reglementările în vigoare, oferind cetățenilor un punct de referință sigur și avizat în luarea deciziilor privind sănătatea lor”, a declarat Costin Vasilescu, președinte RASCI.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătății, AVERTISMENT cu privire la noua provocare de pe TikTok, „Paracetamol Challenge”: „Produce leziuni ireversibile ale ficatului”

Paracetamolul afectează ficatul și se poate ajunge și la transplant, dacă este consumat în exces. Care e doza după care acest medicament devine TOXIC

„TikTokerii” au lansat o nouă provocare: Ard zăpada pentru a demonstra că este artificială, creată „în laborator, din cipuri”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și