Somnul în timpul zilei este recomandat atât copiilor, cât și adulților. Pentru unele personae este chiar vital să se odihnească la prânz o jumătate de oră. Doar că somnul la prânz coincide, de cele mai multe ori, cu programul pe care îl avem la locul de muncă. Dacă în alte țări această practică este deja o tradiție, angajatorii din România nu o privesc încă cu ochi buni.
Specialiștii de la NASA, care au efectuat în anul 1994 un experiment au concluzionat că beneficiile unui somn la prânz, în timpul programului de lucru va face ca un angajat să dea un randament mai bun la locul de muncă și să aibă performanțe mai mari.
Ei au permis piloților de aeronave să doarmă pentru 25 de minute, în timpul turei. Studiul a concluzionat că un pui de somn la prânz a dus la creșterea cu 34% a productivității echipajelor de zbor, dar și a vigilenței acestora cu peste 50%.
„Power nap-ul, somnul rapid care te pune pe picioare, face parte din regulile de igienă ale somnului, însă această odihnă nu trebuie să depășeasă 20, 30 de minute” a declarat Doina Dumitru-Didiță, medic specialist în somnologie, pentru libertatea.ro.
„Și este benefic mai ales în cazul persoanelor obosite, care chiar au nevoie de acest repaos. Chiar te revigorează. Pe de altă parte, în cazul persoanelor care nu resimt oboseală, un pui de somn la prânz nu vine cu cine știe ce mari beneficii”.
Iar motivul este simplu: organismul nu are nevoie de această odihnă de peste zi. Și dacă insistăm, s-ar putea să ne facem mai mult rău.
În general, somnul de noapte este cel care te ajută să funcționezi la capacitate maximă în timpul zilei. Dacă dormi și ziua, dar fără a avea neapărat nevoie, la un moment s-ar putea să se instaleze insomnia”, continuă medicul.
Specialistul în somnologie este de părere, deci, că numai anumite personae ar avea nevoie de odihnă în timpul zilei de lucru.
„Cineva care lucrează opt ore la birou chiar nu ar avea nevoie de somn la prânz. În schimb, un șofer de TIR, care se deplasează pe distanțe foarte lungi, medicii care fac de gardă noaptea, persoanele care lucrează în stres, care depun efort fizic intens, a căror meserie este una foarte solicitantă, da, ar avea nevoie de un pui de somn care să le reîmprospăteze forțele”.
De cealaltă parte, pentru cei care nu sunt obosiți, somnul la prânz este doar un răsfăț:
„Pentru angajații care lucrează la birou, opt ore pe zi și în condiții normale de muncă, power nap-ul poate fi privit ca un beneficiu din partea angajatorului, ce vine la pachet alături de tichete de vacanță, abonament la sala de sport, abonament medical etc.“, mai spune medicul.
Dacă în alte țări dormitul la job este posibil, în România, angajații care sunt surprinși dormind la prânz sau care sunt somnoroși și nu dau randament sunt considerați, de cele mai multe ori, leneși și dezinetersați. Fapt care nu se întâmplă în China și Japonia, de exemplu, acolo unde somnul în timpul programului de lucru este chiar încurajat.
„Știm cu toții că după un prânz copios ți se face somn. Este firesc. Este modul în care organismul începe procesul de digestie. Ce ar fi de făcut? Să luăm un prânz mai cuminte, să consumăm alimente mai puține și mai ușoare. În schimb, masa principală a zilei ar trebui să fie micul dejun. Se știe că un mic dejun consistent îți furnizează energie chiar și pentru jumătate de zi”.
Un alt sfat ar fi ca o data la 45 de minute să ne ridicăm de la birou și să facem puțină mișcare.
„Trebuie știut faptul că din opt ore de muncă pe zi un angajat ar trebui să muncească efectiv doar șase ore, maximum șase ore jumătate. În restul timpului se relaxează: socializează, mănâncă, se plimbă etc. Asta, ca să poată face față cu brio responsabilităților pe care le are la job și pentru a avea puterea de a se trezi a doua zi dimineață și de a o lua de la capăt”.
CITEȘTE ȘI: