Ce să mănânci în sezonul răcelilor pentru a avea o imunitate mai bună

Ce să mănânci în sezonul răcelilor pentru a avea o imunitate mai bună
Publicat: 19/10/2021, 14:45
Actualizat: 19/10/2021, 14:49

Organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a putea face față noilor condiții în acest sezon care mai este numit și ”sezonul răcelilor”. Specialiștii transmit că un mare aport, în acest sens, îl au alimentele pe care oamenii le consumă în fiecare zi.

La rândul său, nutriționistul Gianluca Mech prezintă o listă a alimentelor care ar trebui să fie incluse în meniul zilnic, tocmai pentru ca oamenii să stea cât mai departe de răceli, viroze, gripe și infecții.

Citrice pentru vitamina C

Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic, iar consumul de vitamina C crește producția de celule albe din sânge, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele au un conținut ridicat de vitamina C și pot găsite, în fiecare zi, indiferent de anotimp.

Se pot cumpăra grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi sau limes, dar este bine de știut că organismul nu produce și nu stochează vitamina C, astfel că este nevoie de surse externe.

Femeile au nevoie de 75 mg zilnic, iar bărbații, 90 mg. În cazul suplimentelor alimentare, este recomandat să nu se depășească 2.000 de miligrame pe zi.

Ardeiul roșu

Pare greu de crezut, însă ardeiul roșu conține de aproape trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. Este, de asemenea, o sursă foarte bună de beta-caroten.

”Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, iar asta contribuie la sănătatea ochilor și a pielii”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Broccoli

Broccoli poate fi numit un super-aliment bogat în vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, precum și fibre și antioxidanți. Atenție, însă, nu trebui fiert prea mult. El își păstrează nutrienții atunci când este pregătit la aburi puțin ori atunci când este consumat proaspăt.

Usturoi

Usturoiul este folosit în aproape toate bucătăriile din lume, pentru că oferă un gust bun preparatelor și este extrem de benefic pentru sănătate, în lupta împotriva infecțiilor. El conține o concentrație mare de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina, ce ajută la întărirea sistemului imunitar.

Ghimbir

Ghimbirul poate ajuta la scăderea inflamației, iar asta contribuie la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii.

Spanac

Spanacul este bogat în vitamina C și conține numeroși antioxidanți și beta caroten. Consumul de spanac contribuie la întărirea sistemului imunitar. Spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să-și păstreze nutrienții. El trebuie totuși să fie ușor gătit, pentru că asta facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic.

Iaurt

În primul rând, este recomandat iaurtul simplu, natural, neîndulcit. El conține culturi lactice vii și active, care pot stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea bolilor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D. Aceasta ajută la reglarea sistemului imunitar și stimulează apărarea naturală a organismului împotriva bolilor.

Kiwi

Fructele de kiwi sunt bogate în nutrienți esențiali precum folat, potasiu, vitamina K și vitamina C.

Suplimente naturale pentru un sistem imunitar puternic

În rutina zilnică trebuie integrate produse pe bază de plante medicinale adaptogene, beta-glucani, vitamine și minerale. Beta glucanii sunt o clasă de polizaharide indigestibile, clasificabile ca fibre dietetice și prezente în alimente precum tărâțe, ovăz, drojdii, ciuperci și alge. Au acțiune imunomodulatoare și sunt capabili să stimuleze activitatea fagocitelor, o subclasă a globulelor albe care are sarcina de a captura și distruge substanțe străine, cum ar fi ciuperci, viruși, paraziți și bacterii.

De asemenea, echinaceea este o plantă adaptogenă, capabilă să modifice „solul” biologic și mecanismele de răspuns homeostatic ale organismului către stimuli nespecifici. În acest fel, organismul își îmbunătățește performanțele psihofizice, contracarând bolile încă de la debut.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Scrisoarea tulburătoare a unui actor către mama sa: „Cred că e prima oară când mă...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Pensii mai MARI cu 480 de lei pentru aceasta categorie de pensionari
Armand Gosu, despre alegeri: România este în pericol, s-ar putea să ne trezim în afara...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Ce semnificație are „brain rot”, ales cuvântul anului 2024 de către Oxford University Press! Ce...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Se va încheia! Călin Georgescu a făcut anunțul serii pentru români
Românii care primesc mai mult concediu. Mulți angajați vor avea acest drept
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere...