Ce să mănânci în sezonul răcelilor pentru a avea o imunitate mai bună

Ce să mănânci în sezonul răcelilor pentru a avea o imunitate mai bună
Publicat: 19/10/2021, 14:45
Actualizat: 19/10/2021, 14:49

Organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a putea face față noilor condiții în acest sezon care mai este numit și ”sezonul răcelilor”. Specialiștii transmit că un mare aport, în acest sens, îl au alimentele pe care oamenii le consumă în fiecare zi.

La rândul său, nutriționistul Gianluca Mech prezintă o listă a alimentelor care ar trebui să fie incluse în meniul zilnic, tocmai pentru ca oamenii să stea cât mai departe de răceli, viroze, gripe și infecții.

Citrice pentru vitamina C

Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic, iar consumul de vitamina C crește producția de celule albe din sânge, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele au un conținut ridicat de vitamina C și pot găsite, în fiecare zi, indiferent de anotimp.

Se pot cumpăra grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi sau limes, dar este bine de știut că organismul nu produce și nu stochează vitamina C, astfel că este nevoie de surse externe.

Femeile au nevoie de 75 mg zilnic, iar bărbații, 90 mg. În cazul suplimentelor alimentare, este recomandat să nu se depășească 2.000 de miligrame pe zi.

Ardeiul roșu

Pare greu de crezut, însă ardeiul roșu conține de aproape trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. Este, de asemenea, o sursă foarte bună de beta-caroten.

”Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, iar asta contribuie la sănătatea ochilor și a pielii”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Broccoli

Broccoli poate fi numit un super-aliment bogat în vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, precum și fibre și antioxidanți. Atenție, însă, nu trebui fiert prea mult. El își păstrează nutrienții atunci când este pregătit la aburi puțin ori atunci când este consumat proaspăt.

Usturoi

Usturoiul este folosit în aproape toate bucătăriile din lume, pentru că oferă un gust bun preparatelor și este extrem de benefic pentru sănătate, în lupta împotriva infecțiilor. El conține o concentrație mare de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina, ce ajută la întărirea sistemului imunitar.

Ghimbir

Ghimbirul poate ajuta la scăderea inflamației, iar asta contribuie la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii.

Spanac

Spanacul este bogat în vitamina C și conține numeroși antioxidanți și beta caroten. Consumul de spanac contribuie la întărirea sistemului imunitar. Spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să-și păstreze nutrienții. El trebuie totuși să fie ușor gătit, pentru că asta facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic.

Iaurt

În primul rând, este recomandat iaurtul simplu, natural, neîndulcit. El conține culturi lactice vii și active, care pot stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea bolilor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D. Aceasta ajută la reglarea sistemului imunitar și stimulează apărarea naturală a organismului împotriva bolilor.

Kiwi

Fructele de kiwi sunt bogate în nutrienți esențiali precum folat, potasiu, vitamina K și vitamina C.

Suplimente naturale pentru un sistem imunitar puternic

În rutina zilnică trebuie integrate produse pe bază de plante medicinale adaptogene, beta-glucani, vitamine și minerale. Beta glucanii sunt o clasă de polizaharide indigestibile, clasificabile ca fibre dietetice și prezente în alimente precum tărâțe, ovăz, drojdii, ciuperci și alge. Au acțiune imunomodulatoare și sunt capabili să stimuleze activitatea fagocitelor, o subclasă a globulelor albe care are sarcina de a captura și distruge substanțe străine, cum ar fi ciuperci, viruși, paraziți și bacterii.

De asemenea, echinaceea este o plantă adaptogenă, capabilă să modifice „solul” biologic și mecanismele de răspuns homeostatic ale organismului către stimuli nespecifici. În acest fel, organismul își îmbunătățește performanțele psihofizice, contracarând bolile încă de la debut.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?