Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă dacă NU îți reînnoiești buletinul în termenul prevăzut de lege? Când trebuie emisă o nouă carte de identitate

Ce se întâmplă dacă NU îți reînnoiești buletinul în termenul prevăzut de lege? Când trebuie emisă o nouă carte de identitate

Ce se întâmplă dacă NU îți reînnoiești buletinul în termenul prevăzut de lege? Când trebuie emisă o nouă carte de identitate
ursă foto: Shutterstock

Ai luat în considerare ce se întâmplă dacă nu îți reînnoiești buletinul în termenul prevăzut de lege? Cetățenii care nu solicită emiterea unei noi cărți de identitate pot fi sancționați. Află mai jos, în articol, care sunt aceste termene de valabilitate, când ar trebui solicitat buletinul nou și ce arată legea.

Legea arată că, periodic, cetățenii trebuie să își schimbe buletinul. Mai înainte de toate, trebuie să știți care sunt termenele de valabilitate ale cărților de identitate. De exemplu, în cazul persoanelor care au vârstele cuprinse între 14 și 18 ani, termenul este de 4 ani. În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, termenul este de 7 ani.

După ce persoanele împlinesc vârsta de 25 de ani, legea arată că buletinul va fi emis cu un termen de valabilitate de 10 ani. Cartea de identitate va avea termen permament după împlinirea vârstei de 55 de ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă 97/2005 – cap. III – „Actele de identitate”. În acest sens, ordonanța relevă în capitolul III, art. 17, datele următoare:

„(1) Cartea de identitate se eliberează după cum urmează:
a) prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani;
b) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 4 ani;
c) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 7 ani;
d) cărţile de identitate eliberate după împlinirea vârstei de 25 de ani au termen de valabilitate de 10 ani.
(2) După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent” – OUG 97/2005, cap. III, art. 17.

Vezi și Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă

Când îți reînnoiești buletinul și ce se întâmplă dacă nu soliciți acest lucru?

Termenul va expira în ziua de naștere a titularului, arată legea. Însă, pentru a intra în posesia unui nou document, solicitarea trebuie să fie efectuată din timp. În acest sens, cetățenii trebuie să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor pentru a cere un nou document. De reținut faptul că aceste cereri trebuie să fie efectuate la serviciul la care sunt sunt arondați cu domiciliul / reședința.

Când se va cere un nou document? Legea arată că se poate solicita reînnoirea buletinului cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea acestui act, dar nu mai puțin de 15 zile.

Art. 19 din Cap. III – OUG 97/2005 privind Actele de identitate prevede următoarele aspecte:

„(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;
d) în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
i) în cazul schimbării sexului;
j) în cazul anulării;
k) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.

(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).

(3) Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5)” – OUG 97/2005, cap. III, art. 19, arată Lege5.ro.

Ce se întâmplă dacă nu îți reînnoiești buletinul? În cazul cetățenilor care nu solicită emiterea primei sau a unei noi cărți de identitate se sancționează cu amenzi între 40 și 80 de lei, arată romaniatv.net.

V-ar putea interesa și:

Codul Rutier 2025. Cum pot scăpa șoferii de AMENZILE radar

Ce taxe se plătesc pentru școala de șoferi și ce documente trebuie să conțină dosarul, în 2025

Ce BOLI te împiedică să devii șofer, dar și care este vârsta până la care îți poți reînnoi permisul auto

Prețuri ROVINIETĂ 2025. Ce taxă de drum plătește un șofer în funcție de cele 8 categorii de vehicule

Sursă foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele