Ce spun elevii și părinții despre TESTAREA antidrog în unitățile școlare. „Este riscant să dăm școlii mai multe atribuții decât ar trebui”

Ce spun elevii și părinții despre TESTAREA antidrog în unitățile școlare. Este riscant să dăm școlii mai multe atribuții decât ar trebui
Publicat: 29/08/2023, 19:17
Actualizat: 29/08/2023, 20:44

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a spus, pentru Gândul – referitor la declarațiile ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, privind analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri -, că școala nu ar trebui să se amestece în aspecte penale și că nu ar trebui să-și asume rolul Parchetelor, Poliției și al altor autorități care au deja aceste atribuții.

Drogurile reprezintă o problemă majoră în România, de câțiva ani înregistrându-se o creștere a numărului de consumatori. Tot mai mulți șoferi sunt prinși drogați la volan, iar propunerea de a fi testați elevii la intrarea în școli vine după ce Vlad Pascu, despre care se știa că este consumator de droguri și avusese două dosare penale la DIICOT, primul la 13 ani, a intrat cu mașina într-un grup de tineri, pe drumul de la Vama Veche șa 2 Mai, și a ucis doi studenți.

În același timp, dealerii se înmulțesc la festivalurile de muzică, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri speciale pentru a opri introducerea unor substanțe halucinogene, iar fenomenul pare scăpat de sub control.

În urmă cu câteva luni, procurorii DIICOT au prins o rețea de traficanți de droguri în care ar fi fost implicați elevi și studenți care distribuiau droguri în licee din București.

„Nu credem că școala are competențe să administreze testări antidrog”

Președinta Asociației Elevilor din Constanța consideră că școala nu trebuie implicată în testarea antidrog a elevilor, nici chiar cu acordul părinților.

„Nu vorbim de o procedură penală în care un elev are un dosar penal și sunt solicitate diferite teste în mod legal, conform Codului Penal. Vorbim de o procedură paralelă, internă, la nivelul școlii, care să fie făcută doar cu acordul părinților. Din această perspectivă, viziunea noastră este că școala nu ar trebui să se amestece în aspecte penale și că nu ar trebui să-și asume rolul parchetelor, poliției și al altor autorități care fac deja asta.

Nu credem că școala, ca instituție, are competența să administreze testări antidrog, nici măcar cu acordul părinților, că profesorii ar trebui să aibă această atribuție, mai exact să determine dacă un elev a consumat sau nu substanțe stupefiante și trebuie testat sau nu. Este o situație foarte riscantă în care dăm școlii mai multe atribuții decât ar trebui să aibă. Și este riscantă pentru toată lumea, inclusiv pentru profesori, pentru cadrele medicale, inclusiv pentru sistemul de justiție din România„, susține Ariana Dudună.

„Dacă vrem să combatem consumul de droguri, trebuie să-l acceptăm”

Președinta Asociației Elevilor din Constanța susține că există și alte țări care au introdus această măsură, ajungând ulterior la concluzia că nu este eficientă, neavând efectul scontat.

Ariana Dudună pledează mai mult pentru ideea de prevenție, dar nu cea cu pliante și cu filmulețe, ci prin strategii de reabilitare a tinerilor care consumă droguri o dată, ajutându-i să nu devină dependenți de ele.

„Referitor la aceste teste antidrog administrate în școli, care sunt diferite de testele administrate într-un context penal, există alte țări care deja au introdus această măsură și au ajuns la concluzia că nu este una eficientă și că nu descurajează consumul de droguri. Mai mult, au încurajat, în anumite cazuri, consumul de substanțe poate chiar mai periculoase, spre exemplu etnobotanicele, care nu erau detectate de testele respective.

Este nevoie să se pună mult accent pe prevenție, și nu mă refer aici la niște pliante distribuite la plajă sau clipuri în care ți se arată cât de rău ajungi dacă consumi droguri.  Pentru că acestea nu au efect și vedem asta. Ăsta este nivelul de prevenție care se întâmpla în SUA prin anii ’60-’70.

Trebuie să înțelegem și să plecăm cu toții de la următoarea premisă, chiar dacă este una tristă și este un adevăr greu de acceptat. Anume faptul că, dacă vrem să combatem consumul de droguri, trebuie să-l acceptăm. Tinerii vor consuma droguri, oricâtă prevenție se va face. Și atunci, putem ajunge la următorul pas, și anume cum facem să reabilităm acești tineri care consumă droguri o dată și să ne asigurăm că ei nu devin dependenți de ele. Lucru pe care România încă nu-l face și nu se discută încă despre asta”, a conchis Ariana Dudună.

„Dacă îl anunți pe părinte cu două săptămâni că faci control în școală, n-ai făcut nimic”

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a spus, pentru Gândul, este de acord cu aceste testări antidrog în școli, dar că trebuie să existe o atenție deosebită la categoria de vârstă a elevilor.

Iulian Cristache a precizat că, dacă, la gimnaziu și la liceu susține aceste acțiuni, la ciclul primar, consideră că trebuie să se meargă în continuare pe discuții teoretice și pe acțiuni de prevenție.

„Trebuie să tragem un semnal de alarmă că avem un consum exponențial la nivelul copiilor noștri. Nu trebuie să ne mai ferim. Deși știm că se consumă aceste substanțe interzice, din păcate, autoritățile nu-și fac treaba. Fie că nu au competențe, fie că nu aparatura necesară, dar este clar că, dacă avem consumatori, sunt și dealeri.

Depinde ce înțelegem prin aceste controale inopinate și ce înțelegem cu acordul părinților. Eu, ca părinte, nu aș avea nimic împotrivă să-mi fie controlat copilul care ajunge la liceu. Atât timp cât vorbim de niște teste noninvazive, nu cred că există vreun pericol din acest punct de vedere. Neanunțând și vorbind practic de un control inopinat și fără acordul părinților, cred că poate să reducă numărul de cazuri în licee.

La ciclul gimnazial, acest anunț al părinților cred că poate să intervină, dacă mă întrebați pe mine, cu 24 de ore înainte, pentru că dacă îl anunți pe părinte cu două săptămâni că vei face un control în școala respectivă, n-ai făcut nimic. Așadar, cred că un control inopinat – cu anunțarea familiei cu 24 de ore înainte – prin directori, diriginți, reprezentantul părinților, astfel încât cei care vor să-și ia liber de la serviciu să aibă timp să anunțe și să-și însoțească copilul”, a mai spus președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

„Suntem de acord cu prevenția și cu controalele inopinate, dar să fim atenți la categoria de vârstă”

Iulian Cristache consideră însă că întreaga acțiune trebuie să fie una profesionistă, bazată pe echipe multidisciplinare de lucru, din care nu trebuie să lipsească psihologul și medicul.

Acțiunea la clasă trebuie să fie foarte profesionistă, în sensul în care trebuie să vorbim despre niște echipe multidisciplinare. Nu doar reprezentanți de la Ministerul de Interne, ci avem nevoie de un psiholog, de consilierul școlii, dacă există, dacă nu, să fie adus. Avem nevoie eventual și de un doctor, pentru că, Doamne ferește, te duci la un copil care consumă, familia nu știe – sau familia nu a reacționat – și, văzând acțiunea, poate să leșine, poate că cadă acolo.

Trebuie să fim pregătiți și pentru astfel de situații. Concluzionând, suntem de acord cu prevenția și cu aceste controale așa-zis inopinate, dar trebuie să fim atenți la categoria de vârstă. La liceu, dacă mă întrebați pe mine nu aș anunța, dar la gimnaziu aș anunța obligatoriu, cu echipe multidisciplinare în spate, astfel încât să existe o acțiune profesionistă”, a precizat reprezentantul părinților.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, în urma finalizării anchetei Corpului de Control privind accidentul din localitatea 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Testarea se va face însă doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu.

Măsurile de prevenire a consumului de droguri în şcoli vor fi abordate în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţa şcolară 2023-2024. Ministrul de Interne a stabilit o întâlnire cu reprezentanți ai ministerelor Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltării, Familiei, Muncii şi cu Departamentul pentru românii de pretutindeni.

Doi tineri, uciși de un șofer drogat, în stațiunea 2 Mai

Doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, i-a lovit cu maşina, în timp ce mergeau pe marginea drumului dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche. El s-a urcat la volan după ce consumase mai multe tipuri de droguri.

Anterior, tânărul fusese oprit de poliţiști, în maşina sa fiind găsite substanţe psihoactive, însă el a fost testat doar pentru consum de alcool, fiind lăsat să plece cu aproximativ o oră înainte de producerea accidentului.

Canabisul, unul dintre cele mai consumate droguri în România

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a vorbit, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, despre mirajul substanțelor psihoactive, inventivitatea traficanților și drogurile legale, precum canabinoizii, efectele neștiute ale acestora și alertele date în legătură cu unele dintre aceste substanțe legale.

  • Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populația generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanțe psihoactive), cât şi de elevi, potrivit datelor din ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog, care cuprinde datele din 2021.
  • În privința urgențelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 de cazuri, în care a fost semnalat consumul cel puțin al unui drog ilicit. Canabisul și noile substanțe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis și 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgențe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.
  • Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate. Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina).
  • Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 de ani (77,1%).
  • Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

CITEȘTE ȘI:

ANUNȚ important după tragedia de la 2 mai. Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri

EXCLUSIV | Cum s-a schimbat în pandemie profilul dependentului de droguri. ”Mulți consumă la adăpostul caselor. Poate fi problemă de sănătate publică”

EXCLUSIV VIDEO | De la o primă doză la supradoză. Psihologul Agenției Antidrog: „Sunt foarte mulți tineri care nu au ratat nici o substanță”

EXCLUSIV VIDEO | Consumul de droguri în rândul elevilor, un fenomen scăpat de sub control? Directorul Agenției Antidrog: ”Sunt tot felul de substanțe la îndemâna copiilor, combinații de medicamente care pot crea senzații halucinogene”

EXCLUSIV| Cum văd părinții problema drogurilor în școli. ”Există consum pentru că ofițerii specializați stau într-o zonă de confort, vin doar la pont”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii