ANUNȚ important după tragedia de la 2 mai. Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri

ANUNȚ important după tragedia de la 2 mai. Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri
Publicat: 28/08/2023, 20:32
Actualizat: 28/08/2023, 20:33

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat luni în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din localitatea 2 Mai, analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Testarea se va face însă doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu.

Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024, plan care există.

Ministrul de interne a mai spus că a stabilit o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltări, Familiei, Muncii şi cu Departamentul pentru românii de pretutindeni.

Doi tineri, uciși de un șofer drogat

Doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, i-a lovit cu maşina în localitatea 2 Mai. El s-a urcat la volan după ce consumase mai multe tipuri de droguri.

Anterior, tânărul fusese oprit de poliţie, în maşina sa fiind găsite substanţe psihoactive, însă el a fost testat doar pentru consum de alcool, fiind lăsat să plece cu asproximativ o oră înainte de producerea accidentului.

Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu au cerut verificări suplimentare după tragedia din stațiunea 2 Mai

Oficialul a dat asigurări că orice neglijență sau încercare de tergiversare în timpul anchetei vor fi supuse rigorilor legii și a trimis Corpul de Control la Constanța.

Ministrul a recunoscut faptul că șoferul drogat a fost oprit de două echipaje de poliție în noaptea accidentului, acesta fiind testat doar pentru consumul de alcool, nu și cu aparatul DrugTest.

Până acum, la IPJ Constanța, au fost demiși șeful Poliției Rutiere Constanța, Stoian Constantin, șeful Poliției Mangalia, Dragoș Cristea, dar și șeful Poliției Vama Veche​, Radu Vachente, asta după ce în spațiul public au apărut imagini video halucinante cu doar câteva ore înaintea de comiterea accidentului, în care Vlad Pascu era testat de polițiști cu aparatul alcool test, la sediul poliției din Vama Veche.

Vlad Pascu a fost găsit inițial pozitiv la trei substanțe interzise, dar la Institutul Național de Medicină Legală, în corpul tânărului s-ar fi descoperit mai multe substanțe cu efecte psihoactive.

Vlad Pascu se află în arestul IPJ Constanța, fiind reținut pentru 30 de zile de către procurorii de la malul mării. Ulterior, DIICOT a anunțat că Vlad Pascu a avut două dosare penale, clasate după cercetări, pentru deținere de droguri în vederea consumului propriu, unul la vârsta de 13 ani și altul la 18 ani.

Când i-a închis al doilea dosar, în decembrie 2022, pentru că mai fusese cercetat o dată pentru deținere de droguri, procurorul DIICOT care l-a anchetat, l-a trimis pentru a fi ajutat să scape de dependența de stupefiante la Agenția Națională Antidrog. Nu a ajuns însă niciodată să stea de vorbă cu un specialist pentru că, spune șefa ANA, părinții lui Vlad Pascu nu au răspuns invitației trimise în decembrie 2022 (mai multe informații AICI).

Tragedia de la 2 Mai putea fi evitată, pentru că Vlad Pascu a fost oprit de două ori de polițiști înainte să producă accidentul, dar nu l-au testat cu aparatul DrugTest, chiar dacă în mașina acestuia s-au găsit mai multe substanțe psihoactive.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Accesul la școală poate fi condiționat de acceptul testului ANTIDROG. Noile prevederi trebuie să treacă întâi testul de constituționalitate

VIDEO| Predoiu anunță RESETAREA Poliției Române și a aparatului MAI: „Lansăm un demers de restructurare și de ofensivă împotriva criminalității”

Ce COCKTAIL de substanțe interzise consumase Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat un carnagiu în stațiunea 2 Mai

EXCLUSIV | Părinții lui Vlad Pascu știau că se droghează de la 13 ani și a avut două dosare la DIICOT, dar au refuzat ajutorul ANA. ”Au ignorat total”

Cad „capete” după tragedia de la 2 Mai. Patru șefi din IPJ Constanța au fost demiși/ 12 aparate DrugTest existente

EXCLUSIV| Tatăl lui Vlad Pascu știa că se droghează și are ”episoade psihotice”. Ce le-a spus polițiștilor chemați la casa lor pentru o falsă spargere

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?