EXCLUSIV VIDEO | Directorul Agenției Antidrog atenționează asupra efectelor unor canabinoizi legali: “HHC, care se găsește inclusiv în fursecuri sau jeleuri din magazinele specializate, iese pozitiv la testul pentru canabis”

Drogurile au devenit o problemă majoră în România, de câțiva ani înregistrându-se o creștere a numărului de consumatori. În același timp, dealerii se înmulțesc, la festivalurile de muzică, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri speciale pentru a opri introducerea unor substanțe halucinogene, iar fenomenul pare scăpat de sub control, în ciuda eforturilor procurorilor DIICOT și ale polițiștilor de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate.

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, vorbește, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, despre mirajul substanțelor psihoactive, inventivitatea traficanților și drogurile legale, precum canabinoizii, efectele neștiute ale acestora și alertele date în legătură cu unele dintre aceste substanțe legale.

  • Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populația generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanțe psihoactive), cât şi de elevi, potrivit datelor din ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog, care cuprinde datele din 2021.
  • În privința urgențelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 de cazuri, în care a fost semnalat consumul cel puțin al unui drog ilicit. Canabisul și noile substanțe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis și 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgențe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.
  • Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate. Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina).
  • Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 de ani (77,1%).
  • Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

”Traficanții sunt foarte inventivi, mai ales în cazul noilor substanțe psihoactive”

În baza studiilor și rapoartelor Agenției Naționale Antidrog, comisarul șef de poliție Ramona Dabija atenționează că noile substanțe psihoactive au o diversitate de ambalaje, multe dintre ele foarte atractive.

“Unele sunt sub formă de abțibilduri, altele au tot felul de desene, cum este acum cu manga desenate pe ele. Au evoluat și trebuie să recunoaștem că acești traficanți sunt foarte inventivi, în primul rând când vorbim de noile substanțe psihoactive.

Ei sunt foarte atenți la substanțele care sunt puse sub monitorizare într-o-anumită țară și au grijă întotdeauna să fenteze un pic legea, astfel încât, până depistezi, până pui sub monitorizare, să dureze ceva.

Acum două săptămâni, Agenția a atras atenția și a dat o alertă privind o substanță care în România este legală, dar care poate produce, în momentul testării, un rezultat pozitiv la canabis. E vorba de HHC-ul acela celebru, care se regăsește inclusiv în fursecuri și în jeleuri”, a explicat Ramona Dabija.

HHC este un canabinoid derivat din cânepă care este disponibil în prezent într-o gamă largă de produse, precum unele uleiuri, produse de cofetărie, cartușe de vape și gumă de mestecat.

Vorbind despre canabinoizi, acei compuși chimici care se găsesc în planta de canabis și sunt responsabili pentru proprietățile sale medicinale și recreative, Ramona Dabija a dat explicații legate și de CBD (canabidiol), care se află sub monitorizarea autorităților statului, pentru a fi respectate întocmai indicațiile comercializării unei astfel de substanțe în magazinele special destinate vânzării unor produse care conțin această substanță. În astfel de magazine se găsesc inclusiv prăjituri și gumă de mestecat cu CBD.

Depinde de cantitate. În magazine sunt inclusiv mască de față și alte creme pe care le utilizăm, dar conțin o proporție foarte mică și sunt supuse controlului. Sunt instituții ale statului, nu Agenția Națională Antidrog, ci de la Ministerul Sănătății și ANSVSA, care periodic le monitorizează și au grijă să se respecte exact indicațiile”, a spus Ramona Dabija.

”Pe cutiile de fursecuri cu HHC scrie că nu sunt destinate consumului, ci au rol decorativ”

Directorul Agenției Antidrog a explicat și cui revine responsabilitatea în cazul în care unor persoane care au consumat produse cu canabinoizi li se face răi și ajung la spital.

Ramona Dabija a făcut referire și la cazul din Râmnicu Vâlcea, din luna ianuarie, când invitații la o petrecere dintr-un restaurant au mâncat prăjituri cu HHC, s-au simțit rău și au ajuns la spital.

“Acolo este un dosar penal în lucru, nu aș vrea să intrăm foarte mult în subiect, dar, din păcate, există astfel de persoane care comercializează substanțele acestea, inclusiv sub formă de prăjituri. Problema este că noi, ca și adulți – pentru că acolo a fost o petrecere de adulți, asta trebuie să spunem -, avem responsabilitatea de a ne informa atunci când gustăm ceva sau cumpărăm ceva.

Aceste fursecuri cu HHC conțin o substanță legală în România și în Europa, deocamdată pusă sub monitorizare, din octombrie anul trecut. Dar monitorizare însemnând că substanța este legală și se urmăresc efectele ei, pentru a vedea dacă aduc prejudicii stării de sănătate a populației.

Dacă citiți cu atenție pe aceste cutii de fursecuri, o să vedeți că spune clar că ele nu sunt destinate consumului, ci sunt fursecuri cu rol decorativ. Ele sunt însă cumpărate de persoanele care știu ce cumpără, ca să vorbim serios și foarte deschis.

În momentul în care, Doamne ferește, unei persoane care este invitată la petrecerea respectivă i se face rău, ei nu au nicio responsabilitate, pentru că, de fapt, pe ambalaj ei au scris că nu este un produs destinat consumul, și atunci de vină este cumpărătorul”, a explicat șefa Agenției Naționale Antidrog.

Consumul abuziv de medicamente combinate cu alte substanțe a produs 23% din urgențele medicale

Anumiți canabinoizi despre care se știe că au și un scop terapeutic sunt folosiți de anumite persoane, printre care și mulți tineri, în tratarea stărilor de stres și anxietate. Comisarul-șef Ramona Dabija afirmă că, în cazul acestora, fiecare este responsabil de sănătatea lui și de ce decizii ia.

Șefa Agenției Antidrog atrage însă atenția asupra cazurilor în care unele persoane vor să se drogheze ușor cu diverse cocktailuri de medicamente amestecate cu alcool și alte substanțe și ajung la spital.

Una dintre cifrele pe care noi le-am publicat în cadrul raportului național a fost cea de 23% pondere de urgențe medicale din cauza consumului abuziv de medicamente. Ce înseamnă asta? Înseamnă că foarte multe persoane au abuzat de medicamente, cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală, inclusiv tineri, inclusiv în rândul populației școlare.

Este această «modă», dacă vreți, ca medicamente care le sunt la îndemână, medicamente uzuale, care se găsesc în orice casă, să le combine între ele sau cu diverse alte substanțe, pentru a crea o stare de bine care apare imediat. În mediul online sunt foarte multe combinații, nu aș vrea să le dezvoltăm, să nu dăm idei și altora. Dar să știți că și mediul online este foarte atent monitorizat de specialiști și în special de colegii care se ocupă de combaterea criminalității organizate.

Repet, toate aceste lucruri sunt, de fapt, o modalitate de evadare, de a nu face față problemelor. Este fals că o să te simți mai bine, în realitate, te simți bine câteva secunde, dar prejudiciile pe care le produc aceste substanțe și aceste combinații în organismul tău au un efect îndelungat”, a subliniat directorul Agenției Naționale Antidrog.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Consumul de droguri în rândul elevilor, un fenomen scăpat de sub control? Directorul Agenției Antidrog: ”Sunt tot felul de substanțe la îndemâna copiilor, combinații de medicamente care pot crea senzații halucinogene”

EXCLUSIV VIDEO | Medicul Radu Țincu: „A scăzut foarte mult vârsta consumatorului de droguri, copii de 12-13 ani ajung la spital cu supradoze. Este absolut necesară introducerea screening-ului toxicologic la începerea anului școlar”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului