Ce spune premierul despre explozia de cazuri COVID-19 din București: Florin Cîțu: „Nu avem ce alte măsuri să implementăm până la 6 la mie”

Ce spune premierul despre explozia de cazuri COVID-19 din București: Florin Cîțu: „Nu avem ce alte măsuri să implementăm până la 6 la mie”
Premierul Florin Cîțu la Congresul PNL Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 27/09/2021, 12:42

Premierul Florin Cîțu a declarat că nu vor fi luate alte măsuri de restricție pentru București până la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Începând de luni, masca de protecție este obligatorie pentru bucureștenii care se află în spații aglomerate precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

„În primul rând, le recomand tuturor românilor .să asculte doar de spacialiști. Informațiile referitoare la Sănătate sau la modul de calcul al incidenței trebuie să vină doar de la specialiști, nu de la oameni care nu au niciun fel de experiență în acest domeniu. Ar trebui să fim foarte atenți aici. Domnului respectiv i s-a dat imediat o replică de la DSP, de la specialiști, care spun foarte clar cum s-a făcut (calculul – n.r.). (…) Avem deja toate măsurile care se iau de la 6 la mie, deja se știu măsurile. Nu avem ce să implementăm până la 6 la mie”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a răspuns, astfel, declarațiilor făcute de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care susținea că incidența în București ar fi fost raportată în mod artificial mai mică în weekendul trecut, atunci când a avut loc Congresul PNL, în cadrul căruia Florin Cîțu a fost votat șeful PNL.

Vlad Voiculescu: O procedură birocratică de alocare a testelor pozitive

„Dacă procedura birocratică de alocare a testelor pozitive pentru Municipiul București ar fi respectată și nu întârziată, incidența pe ultimele 14 zile ar fi deja peste 6 la mie nu mai departe de marți. Orice întârziere după ziua de marți nu va fi altceva decât fie un rezultat al neputinței instituționale, fie al unei comenzi politice”, scria pe Facebook Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Duminică, 26 septembrie, rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 26.09.2021, orele 10.03 era de 4,35 /1000 de locuitori, conform Instituției Prefectului Capitalei.

Datele publicate pe portalul Data.gov.ro arată că luni, 27 septembrie, rata de incidență din București a trecut de pragul de 5 la mia de locuitori.

Sectoarele din Capitală cele mai afectate de răspândirea SARS-CoV-2 sunt 1 și 2, amândouă depășind 6 ‰. Infectărilile SARS-CoV-2 din București s-au dublat în ultima săptămână.

Infectărilile SARS-CoV-2 din București s-au dublat în ultima săptămână

Iată incidențele înregistrate de sectoarele  Bucureștiului în data de 26 septembrie, potrivit datelor oficiale prezentate pe platforma Data.Gov.ro:

  • Sectorul 1 – 6,16 ‰
  • Sectorul 2 – 6,03 ‰
  • Sectorul 3 – 3,94 ‰
  • Sectorul 4 – 4,74 ‰
  • Sectorul 5 – 4,72 ‰
  • Sectorul 6 – 4,90 ‰

Astfel, media incidenței cazurilor COVID-19 în București (media matematică a incidenței pe sectoare) a ajuns la 5,0816 la mie.

Unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele bucureștene sunt „efectiv ca pe front”, iar medicii se luptă să îi stabilizeze pe pacienții COVID-19 care vin în ultima clipă. La Spitalul „Sf.Pantelimon” sunt 45 de locuri la UPU însă, duminică, alți 50 de pacienți așteptau afară. Medicii spun că pacienții ignoră primele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2, iar acestea se agravează pe zi de trece.

În România există la acest moment aproape 60.000 de cazuri active COVID-19, adică persoane depistate pozitiv care fie sunt în izolare la domiciliu, fie sunt internate în spital. În plin Val 4 al pandemiei, numărul de persoane care sunt în spital a ajuns la 10.313. Spre comparație, 14.164 de internări în spitale a avut țara noastră în Valul 3 și 13.685 toamna trecută, în Valul 2.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto