Ce spune șeful ANRE despre „taxa pe soare”: „Lansez invitaţia asociaţilor de profil la un dialog din care să aibă de câştigat prosumatorii”

Ce spune șeful ANRE despre „taxa pe soare”: „Lansez invitaţia asociaţilor de profil la un dialog din care să aibă de câştigat prosumatorii”
Publicat: 21/02/2024, 11:14

George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a respins vehement speculațiile privind introducerea unei presupuse „taxe pe soare”, afirmând că autoritatea nu are în vedere elaborarea niciunui cadru de reglementare în acest sens.

Într-un comunicat oficial, ANRE a clarificat că prosumatorii reprezintă un element central al tranziției energetice și că nu există nicio intenție de a impune o taxă sau tarif în acest sens.

ANRE a subliniat că drepturile conferite prosumatorilor sunt esențiale în facilitarea tranziției energetice și că instalarea de contoare inteligente este în concordanță cu legislația specifică și nu are legătură cu presupusele dispoziții referitoare la taxa pe soare.

„Având în vedere cele menţionate, ţinând cont de faptul că nu există o obligaţie de introducere a unei taxe sau a unui tarif, vă pot spune foarte clar că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o aşa numită ‘taxă pe soare’.

Resping categoric zvonurile apărute în spaţiul public cu privire la ‘intenţiile’ sau ‘planurile’ ANRE pe acest subiect şi lansez invitaţia asociaţilor de profil la un dialog constructiv din care să aibă de câştigat prosumatori”, a transmis șeful ANRE George Niculescu într-un comunicat.

Se cere eliminarea OUG 163/2022 care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a solicitat eliminarea din OUG 163/2022 a articolului care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor, acuzând că instalarea unor echipamente suplimentare este o dovadă a intenției de introducere a unei taxe absurde.

APCE susține că introducerea acestei taxe ar fi injustă față de prosumatori și că nu există o obligație din partea României de a transpune o presupusă directivă europeană în acest sens.

„Pe măsură ce resursele energetice clasice devin tot mai limitate şi presiunea pentru reducerea impactului asupra mediului creşte, prosumatorul devine un catalizator al schimbărilor, aducând o contribuţie semnificativă la transformarea durabilă a sistemelor electroenergetice.

Legislaţia europeană şi naţională, împreună cu normele specifice de reglementare, sprijină şi stimulează implicarea prosumatorilor în acest proces de tranziţie. Drepturile conferite prosumatorilor, precum posibilitatea de a livra surplusul de energie în reţea şi de a beneficia de compensaţii, sunt elemente cheie în facilitarea adoptării acestui nou model energetic.

În acest context, evidenţierea corectă a producţiei de energie din surse regenerabile a devenit extrem de importantă. Motiv pentru care există prevederi specifice la art. 45 din Legea nr. 123/2012, articol modificat prin OUG nr. 143/2021, cu modificările şi completările ulterioare, privind posibilitatea de a monta contoare inteligente în instalaţia de utilizare a prosumatorilor.

Trebuie precizat faptul că preţul acestui contor este suportat de operatorii de distribuţie, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuţie în care se va monta acest contor. În concluzie, prezenţa acestui echipament de măsură este prevăzută în Legea nr. 123/2012 şi nu are nici o legătură cu dispoziţiile OUG nr. 163/2022, care la art. 21 alin. 3 lit. b) prevăd că: ‘autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii”, se mai arată în comunicat, potrivit Avedărul.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii