Ce vârstă și ce înălțime trebuie să aibă copilul pentru a sta pe locul din față, în mașină. Ce prevede CODUL RUTIER din România

Ce vârstă și ce înălțime trebuie să aibă copilul pentru a sta pe locul din față, în mașină. Ce prevede CODUL RUTIER din România
Ce vârstă și ce înălțime trebuie să aibă copilul pentru a sta pe locul din față, în mașină / FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/07/2023, 19:10
Actualizat: 13/07/2023, 19:20

Copiii, odată cu înaintarea în vârstă, își doresc foarte mult să stea pe locul din față al mașinii. Doar că există reguli care trebuie respectate, în această privință, pentru că siguranța celor mici este foarte importantă atunci când se află într-un autovehicul.

Ordonanța de urgență nr.195/2002 art. 97 este cea care face referire la aceste reguli. Conform acesteia, vârsta la care copiii pot sta în față este de 12 ani, însă doar dacă au o înălțime mai mare de 1,50 metri și sunt fixați cu centura de siguranță, ajustată în funcție de greutatea sa, iar aceasta nu trebuie să treacă peste gât sau gură.

Cei cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani trebuie să stea, obligatoriu, pe scaunele din spate. Este interzis ca un copil de sub 12 ani să stea pe scaunul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult, deși unii șoferi ignoră aces lucru. De asemenea, copiii cu înălțimea de peste 1,35 m trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Și acest lucru este nerespectat de unii conducători auto.

Dacă un copil are sub 1,35 metri, el poate călători cu mașina doar dacă se află într-un scaun special pentru copii. Există mai multe sisteme de siguranță, cum ar fi pernele de înălțare, care țin copilul fixat cu spatele de scaun. Acestea nu sunt obligatorii prin lege, dar dacă alegeți să le folosiți, nu uitați de centură, care este obligatorie.

Dacă există o condiție medicală specială a copilului, atunci el poate fi transportat fără scaun și fără centură, însă doar pe scaunele din spate. Mai mult, pentru copiii care au sub 3 ani, trebuie să existe o dovadă medicală care să fie prezentată în cazul unui control al polițiștilor.

Atunci când copilul stă pe scaunul auto orientat cu spatele la sensul de mers, fie că este un bebeluș sau un copil mai mare, airbagul trebuie să fie dezactivat, pentru că – dacă se deschide – devine extrem de periculos pentru micuț, indiferent dacă el călătorește cu spatele sau cu față la direcția de mers.

Evident, dacă un pasager adult va sta lângă șofer, atunci airbagul trebuie să fie reactivat. Dar există pericolul să fie uitat acest lucru, tocmai de aceea este indicat să nu așezi un copil pe scaunul din față al mașinii.

Înălțător auto pentru copii

Conform Codului Rutier, orice copil care are o înălțime de sub 1,35 metri trebuie să fie transportat doar în autovehicule dotate cu sisteme de siguranță și dacă sunt prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.

Copiii de sub 3 ani trebuie transportați doar în scaune speciale pentru copii. Atenție, înălțătorul pentru copii poate fi folosit doar dacă aceștia au peste 4 ani, sunt mai înalți de 1,35 m și au peste 18 kg.

De obicei, înălțătorul se recomandă în cazul copiilor care sunt prea mari să încapă într-un scaun special, dar sunt prea mici pentru a folosi centura de siguranță pentru adulți.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?