Cea mai nouă tulpină a COVID-19 a ajuns în Marea Britanie. Ministrul Sănătății: Sunt două cazuri de infectare cu Omicron, au legătură cu călătoria în Africa de Sud

Cea mai nouă tulpină a COVID-19 a ajuns în Marea Britanie. Ministrul Sănătății: Sunt două cazuri de infectare cu Omicron, au legătură cu călătoria în Africa de Sud
Mesajul Guvernului britanic pentru populație: Vaccinați-vă, potejați-vă! / Sursa: Twitter
Publicat: 27/11/2021, 19:14
Actualizat: 27/11/2021, 19:16

Noua variantă a SARS-CoV-2 a fost confirmată într-o nouă țară europeană în ultimele 24 de ore, după cazurile suspecte identificate în Belgia, Germania, Cehia și pe aeroportul din Frankfurt. Cea mai nouă tulpină a COVID-19 a ajuns și în Marea Britanie, iar autoritățile române iau măsuri pentru gestionarea apariției acesteia.

Ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a anunțat sâmbătă, că a fost informat de către oficialii Agenţiei de Securitate Sanitară a Regatului Unit (UKHSA) în legătură cu două cazuri de infecție cu varianta Omicron.

Măsurile luate de britanici

„Cele două cazuri au legătură unul cu celălalt și există o conexiune cu călătoria în Africa de Sud. Aceste persoane s-au autoizolat la domiciliile lor, în timp ce se fac alt teste și se face o anchetă epiemiologică pentru depistarea contacților”, a scris ministrul britanic pe Twitter.

„Ca măsură de precauție, facem testări suplimentare țintite în zonele afectate – Nottingham și Chelsford – și se efectuează secvenționarea tuturor cazurilor pozitive. Aceasta este o situație în dinamică rapidă și facem pașii decisivi pentru a proteja sănătatea publică”, a transmis Sajid Javid.

Oficialul a anunțat că Marea Britania adaugă pe lista roșie încă patru state, pe lângă cele șase deja incluse. Asftel, de duminică, ora 16:00, pe lista de roşie de călătorie sunt și Malawi, Mozambic, Zambia şi Angola, pe lângă Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

„Dacă te-ai întors din aceste state în ultimele 10 zile, trebuie să te autorizolezi și să îți faci teste PCR. Dacă esti eligibil pentru a treia doză, booster, de vaccin anti-COVID, acum este momentul să îl faci”, a scris ministrul. Rezidenţii britanici şi irlandezi care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină timp de 10 zile într-un hotel aprobat de guvern. Non-rezidenţilor li se va refuza intrarea.

După ce primul caz de infectare în Europa cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 a fost identificat în Belgia, autoritățile sanitare din Olanda au anunțat sâmbătă că 61 de persoane care au ajuns pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu două zboruri din Africa de Sud au fost testate pozitiv.

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării. „Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla. Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină. Sâmbătă. Africa de Sud a transmis că regretă închiderea a multor frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de „pedeapsă”.

Varianta B.1.1.529, „botezată” ulterior Omicron, prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat vineri seară că riscul ca noua tulpină a coronavirusului, denumită Omicron, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”.

Cum se pregătește România

Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a făcut câteva recomandări în contextul în care noua tulpină, din Africa de Sud, a SARS-CoV-2, denumină Omicron, care se transmite extrem de rapid, conform datelor inițiale. „Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale… Sacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 …”, a scris specialistul în sănătate publică.

În acest context, autoritățile române au decis să includă șapte state din zonă pe lista roșie. „Având în vedere avertizările de la OMS și Comisiei Europene s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică astăzi. Se va publica în Monitorul Oficial în această după-amiază. Se instituie măsura carantinei pentru 14 zile pentru toate persoanele care vin în România din aceste țări”, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Guvern. El a recomandat românilor să limiteze călătoriile în aceste zone la cele „extrem de esențiale”.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a spus că instituția a încercat, „prin intermediul direcțiilor de sănătate publică să alerteze toate spitalele COVID, care au fost foarte clar invitate și cu o recomandare foarte fermă să recolteze pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând, pentru că ne-am dori să vedem dacă această tulpină e mai severă, și, sigur, să se obișnuiască, ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o țară africană sau dacă a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...