Cel mai important show aviatic din România, BIAS, a fost amânat, din cauza prognozei meteorologilor. Când a fost reprogramat

Cel mai important show aviatic din România, BIAS, a fost amânat, din cauza prognozei meteorologilor. Când a fost reprogramat
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 02/09/2022, 13:19
Actualizat: 02/09/2022, 14:13

După o absență de doi ani, cel mai impresionant spectacol aviatic din România a fost amânat pentru duminică, 4 septembrie, date fiind condițiile meteo prognozate pentru sâmbătă. Ediția din acest an este dedicată primei femei parașutist din România, Smaranda Brăescu, dar și celebrării celor 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa.

Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) 2022, ediția a XII-a, se va desfășura la Aeroportul Internațional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu și ROMAERO. La fel ca și în anii trecuți, intrarea la cel mai important show aviatic din România va fi liberă, potrivit unui comunicat al Compania Națională Aeroporturi Bucureşti, organizator al evenimentului, împreună cu Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, Bucharest International Air Show a fost amânat pentru duminică, 4 septembrie, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Potrivit organizatorilor, evoluțiile vor începe la ora 10:00, accesul publicului fiind permis începând cu ora 08:00.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 10:00, în București, cerul va avea înnorări și mai ales spre seară și noaptea vor fi averse și descărcări electrice. Se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp și izolat peste 35 l/mp. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 25…27 de grade, iar cea minimă de 13…14 grade.

Participă invitați care domină topurile internaționale în competițiile de acrobație aeriană

BIAS 2022 include și expoziția pentru promovarea aviației generale, „General Aviation Exhibition”, un eveniment unic la nivel național, unde vor fi expuse diferite tipuri de aeronave, de la avioane ultraușoare la business jet-uri, reunind producători, dealeri și proprietari de aeronave, societăți care oferă servicii de aviație generală, școli de zbor și centre de pregătire și excelență în aviație, furnizori de echipamente și articole cu tematică aeronautică.

Pentru iubitorii de aviație, sâmbătă, 3 septembrie, expoziția va fi deschisă între orele 12:00 – 20:00. De asemenea, tot sâmbătă, dacă vremea va permite, se vor desfășura antrenamente.

BIAS este un spectacol de forță aeriană, în care așii aviației civile și militare din România și din alte state membre NATO vor încânta spectatorii cu acrobații aeriene uluitoare și demonstrații de elită, dar și cu aeronave expuse la sol.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2022 cu o participare de excepție, care se distinge printr-o serie de evoluții în premieră absolută pentru România. care vor încânta cu adevărate demonstrații artistice de forță supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Șoim și cu evoluții speciale ale aeronavelor IAR 316 Alouette, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules, AN 26 și C 27J Spartan. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, exerciţii specifice de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

Forțele Aeriene ale Italiei evoluează cu supesonice Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi M-346 Master și C-27J Spartan.

Forțele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9.

Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.

Celebrii Iacări Acrobați, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică și lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

De asemenea, la BIAS 2022 publicul va putea admira exercițiile executate cu măiestrie și siguranță de piloți Boeing 737 ai companiei naționale de transport aerian, TAROM, alături de supersonice F16 ale Forțelor Aeriene Române.

Printre participanți se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviației românești, din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

La BIAS 2022 participă și celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Potrivit CNAB, ultima ediție, din 2019, a înregistrat un record de participare, reunind pe parcursul celor peste 12 ore de show aerian un public de peste 100.000 de spectatori (cumulat pe întreaga zi).

„Estimăm, așadar, un public mult mai numeros și mult mai entuziasmat, cu atât mai mult cu cât pe agenda evenimentului, pe lângă profesioniști ai manșei din România – Aeroclubul României, Forțele Aeriene Române, Compania Tarom, Inspectoratul General de Aviație al MAI, Structura de Aviație a SRI, figurează forțele aeriene aliate NATO din Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și Canada precum și prestigioase nume care domină topurile internaționale în competițiile de acrobație aeriană și în show-rile aeriene din întreaga lume”, au anunțat reprezentanții CNAB.

La eveniment participă și căței de la Adăpostul Speranța, care vor putea fi adoptați.

Programul #BIAS 2022, anunțat inițial pentru 3 septembrie, și care poate suferi modificări:

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole