„Cel mai mare DEZASTRU din ultimii 84 de ani”. Erdogan, bilanț după cutremurele care au pus la pământ Turcia

„Cel mai mare DEZASTRU din ultimii 84 de ani”. Erdogan, bilanț după cutremurele care au pus la pământ Turcia
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 06/02/2023, 20:08
Actualizat: 06/02/2023, 20:13

Președintele Recep Tayyip Erdogan prezintă bilanțul după cele două cutremure puternice de luni, care au pus la pământ Turcia. Liderul de la Ankara arată că țara se confruntă cu „cel mai mare dezastru din ultimii 84 de ani”.

Potrivit bilanțului oficial, peste 1600 de persoane au murit și mai bine de 8500 sunt rănite, în urma seismelor de luni.

Sute de morți și în Siria

Turcia a fost lovită de cea mai mare calamitate naturală din ultimele opt decenii, susține Erdogan, făcând o comparație cu seismul din 1939, din provincia Erzincan.

„Astăzi, la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan”, a transmis Recep Erdogan, citat de BBC.

Primul cutremur, de 7,8 grade, a avut loc în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un al doilea seism puternic, de 7,6 grade pe scara Richter, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele au fost urmate de zeci de replici și s-au resimţit foarte puternic în provinciile Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

Potrivit celui mai nou bilanţ, anunţat de Agenţia turcă pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD), cel puţin 1600 de persoane au murit, iar mai bine de 8500 au fost rănite.

În nord-vestul Siriei, bilanţul este de cel puţin 950 de morţi.

Guvernul României a trimis în Turcia o echipă RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU. „Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al executivului român.

Citește mai multe AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase