Cel mai mare spital din Bacău a rămas fără manager. Judecătorii au anulat concursul organizat în 2021

Cel mai mare spital din Bacău a rămas fără manager. Judecătorii au anulat concursul organizat în 2021
Spitalul Județean de urgență Bacău
Publicat: 11/01/2022, 18:22
Actualizat: 11/01/2022, 19:11

Spitalul Județean de Urgență Bacău rămâne fără manager, după ce instanța a anulat concursul pentru ocuparea funcției de conducere a instituției medicale aflate în administrarea Consiliului Județean Bacău.

”Anulează concursul pentru ocuparea funcţiei de manager-persoană fizică desfăşurat în perioada 30.12.2020-22.02.2021. Anulează rezultatul soluţionării contestaţiei şi procesul verbal din data de 19.02.2021. Respinge, ca nefondate, celelalte capete de cerere”, a decis, marți, Curtea de Apel Bacău.

Hotărârea este definitivă, astfel că spitalul va trebui să organizeze un nou concurs pentru ocuparea funcției de manager.

Medicul Sebastian Hriban, unul dintre cei trei candidați la concursul pentru funcția de manager organizat la începutul anului trecut, a cerut la Curtea de Apel Bacău anularea rezultatului pe motive de nelegalitate. În iulie 2021, Tribunalul Bacău i-a respins cererea de anulare a concursului, ca neîntemeiată, însă Sebastian Hriban a contestat decizia la Curtea de Apel Bacău, care pe 11 ianuarie 2022 i-a dat dreptate.

La concursul pentru funcția de manager, care a avut loc în perioada 30 decembrie 2020 – 22 februarie 2021, s-au înscris trei candidați: Adrian Popa (managerul în funcție), medicul Sebastian Hriban și medicul Geta Drăghici.

Medicul Sebastian Hriban

După aflarea rezultatului, pe 17 februrie 2021, medicul Sebastian Hriban a cerut în instanță anularea concursului, acuzând mai multe nelegalități.

În 17 februarie, pe site-ul Spitalului Județean Bacău a fost postat un document prin care erau anunțate rezultatele concursului: ”În urma susținerii și evaluării proiectelor de management, candidații au fost notați astfel: Geta Drăghici – nota finală 7,72, Sebastian Hriban – nota finală 7,61 și Adrian Popa – notă finală 9,19”

”Domnul Adrian Popa (candidat) a fost declarat ADMIS înainte de finalizarea concursului, nerespectându-se astfel calendarul stabilit. Rezultatele finale trebuiau anunțate pe data de 22 februarie, iar ele au fost făcute publice cu cinci zile înainte, pe 17 februarie. Astfel, i-am solicitat domnului Popa, aflat în funcție la data de 17.02.2021, să analizeze cu celeritate art. 37 din Hotărârea nr. 286, potrivit căreia: «În cazul în care, de la data anunţării concursului şi până la afişarea rezultatelor finale ale acestuia, conducătorul autorităţii ori instituţiei publice în al cărei stat de funcţii se găseşte postul pentru care se organizează concursul este sesizat cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului, se va proceda la verificarea celor sesizate cu celeritate. În cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale sau când aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de lege, desfăşurarea concursului va fi suspendată»”, spunea medicul Hriban.

Verificările și decizia de suspendare a concursului ar fi trebuit luate de Adrian Popa, care fusese declarat admis și deci ar fi trebui să constate singur, că deși a avut nota 9,19, nu poate avea un mandat de manager prin concurs.

Managerul Adrian Popa

După ce acest lucru nu s-a întâmplat, Hriban a contestat și notele, dar și componența comisiei de concurs. Sebastian Hriban a acuzat că în comisia de concurs au fost persoane care sunt membre ale unor partide politice, lucru care nu i s-a părut normal, pentru că acestea au formulat întrebări, iar doi dintre candidați sunt cunoscuți ca fiind apropiați de două partide, respectiv PSD și USR.

”Când diferența e mai mare de un punct, legea spune că lucrarea trebuie recorectată. Există suspiciunea că notele nu sunt corecte”, spunea Sebastian Hriban.

El preciza că, potrivit articolului 27 din Hotărârea de Guvern 286/2011, în situaţia în care pentru o lucrare se înregistrează diferenţe mai mari de un punct între punctajele acordate de membrii comisiei de concurs, lucrarea se recorectează de către toţi membrii acesteia.

În cazul candidatului Sebastian Hriban, pentru evaluarea proiectului de management, Ana Smaranda Rinder i-a acordat nota 6,25, iar Ovidiu Leonard Turcu, nota 8.00. Pentru nota acordată evaluării abilităților manageriale, există o diferență mai mare de un punct: 8, 66, respectiv 6,83.

Hriban a cerut să se facă și dovada că întrebările au fost trimise pe mail așa cum era prevăzut.

Cum solicitarea și contestația lui Hriban nu și-au găsit rezolvare la nivelul comisiei de concurs, acesta și-a căutat dreptatea în instanță, iar judecătorii de la Curtea de Apel Bacău i-au dat câștig de cauză.

”Astăzi, am reușit în instanță anularea concursului pentru ocuparea funcției de manager al SJU Bacău, o mascaradă organizată anul trecut de PSD Bacău”, a declarat Sebastian Hriban.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului