Cele 6 electrocasnice și aparate care consumă cel mai mult curent, deși nu pare. De asta îți vine factura la lumină uriașă!

Cele 6 electrocasnice și aparate care consumă cel mai mult curent, deși nu pare. De asta îți vine factura la lumină uriașă!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/03/2022, 10:40
Actualizat: 22/03/2022, 11:15

Deși nu suntem obișnuiți să ne gândim cât consumă electrocasnicele pe care le avem în casă, creșterea tot mai mare a prețului la energie ar trebui să ne determine să o facem.

Mulți dintre noi ne gândim că iluminatul din casă este cel care ne crește facturile, dar acest lucru nu este adevărat, pentru că doar 10-15% din costul facturii este reprezentat de consumul cu iluminatul casei, potrivit restartenergy.ro.

Restul consumului este generat în general de aparatele electrocasnice, iar unele consumă mai mult decât celelalte.

Este posibil ca unele electrocasnice despre care ne gândim că nu consumă prea mult să fie printre cei mai mari consumatori din gospodărie.

Dar care sunt cei mai mari consumatori din casă?

Plasmele

Televizoarele tip plasmă, chiar dacă nu se mai găsesc în magazine așa cum se găseau acum câțiva ani, au un consum destul de ridicat de energie electrică.

Astfel, un astfel de televizor ne crește factura anuală la energie cu 658 kWh.

De aceea, dacă intenționați să vă schimbați televizorul, îndreptați-vă către un model LED, care consumă mai puțin de jumătate din cât consumă o plasmă.

Dacă, totuși, nu vreți să renunțați la plasmă, puteți lua o serie de măsuri pentru a reduce consumul. În primul rând, atunci când nu vă uitați la televizor, închideți-l sau, și mai bine, deconectați-l de la priză. Pentru aceasta sunt utile prelungitoarele cu buton de oprire, care vă permit să întrerupeți ușor alimentarea cu energie, fără să mai fiți nevoit să introduceți și să tot scoateți ștechere din priză.

Electrocasnice care consumă mult. Mașinile de spălat și uscătoarele

Folosirea mașinii de spălat și a uscătorului de două ori pe săptămâna ar costa aproximativ 150 de lei pe an, dar dacă spălați mai des sau setați des temperaturi ridicate, prețul poate fi și cu 500% mai mare.

Pentru a reduce consumul trebuie să folosiți temperatura de 30 de grade Celsius, pentru că detergenții de calitate funcționează foarte bine și la această temperatură. Este bine de reținut că 90% din energia consumato de mașina de spălat e folosită pentru încălzirea apei.

Asigurați-vă că mașina de spălat și uscătorul sunt în condiții bune. Sertarul pentru detergent trebuie curățat periodic, iar mizeria îndepărtată cu regularitate.

Frigidere și congelatoare

O combină frigorifică consumă aproximativ 427 kWh pe an. Consumul crește dacă dețineți un frigider și, separat, un congelator. Modelele vechi ar trebui înlocuite cu unele mai eficiente energetic, dar până când reușiți acest lucru, iată câteva ponturi pentru a reduce consumul:

  • Setați frigiderul la 3-4°C, iar congelatorul între -15 și -18°C. Fiecare grad mai mic folosește cu până la 5% mai multă energie.
  • Păstrați congelatoarele cât de pline pentru a menține temperatura rece, dar nu încărcați prea tare frigiderele, pentru că trebuie să folosească mai multă energie pentru a menține totul rece.
  • Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele sunt păstrate departe de lumina directă a soarelui și departe de aparate de încălzit, cum ar fi cuptoarele și uscătoarele de haine.

Aparatele de gătit

Cuptoarele electrice nu doar că se încălzesc relativ greu, dar și consumă foarte mult. Acestea pot ajunge până la un consum de 317 kWh pe an.

Ideal ar fi, pentru a reduce consumul, să folosiți un cuptor mai mic, pentru că acesta are un spațiu de încălzit mai mic. Nu setați plitele ceramice la maximum, pentru că ele nu se vor încălzi mai repede, ci doar vor consuma curent fără sens.

Dacă aveți așa ceva, folosiți ciclul de autocurățare la cuptor.

Fierbătoarele de apă

Aceste aparate folosesc multă energie, doar prin faptul că sunt folosite des. Dar fiind mai atenți la modul în care le folosim, putem să economisim. Regula de aur este: nu încălziți mai multă apă decât aveți nevoie! În felul acesta, procesul de încălzire durează mai puțin.

Electrocasnice care consumă mult: computerele

În comparație cu laptopurile, computerele de birou consumă de cinci ori mai multă energie, iar dacă vom calcula și consumul imprimantelor sau modemurilor, costurile cresc și mai mult.

Computerele folosesc aproximativ aceeași cantitate de energie când sunt în stand-by ca atunci când sunt folosite, așa că, atunci când vă terminați treaba la calculator, asigurați-vă că îl opriți de tot.

Dacă puteți, achiziționați, dacă nu aveți deja, un monitor LED, care consumă mai puțin. Dacă nu este posibil, asigurați-vă că monitorul este oprit atunci când nu este utilizat.

Întregul echipament trebuie oprit peste noapte. Atenție, oprit, nu lăsat în stand-by. Metoda folosirii prelungitorului cu buton de alimentare poate fi folosită cu succes și în acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari