Centre de vaccinare vandalizate în Franța. Zeci de mii de protestatari sunt furioși din cauza măsurilor împotriva Covid-19 anunțate

Centre de vaccinare vandalizate în Franța. Zeci de mii de protestatari sunt furioși din cauza măsurilor împotriva Covid-19 anunțate
Publicat: 19/07/2021, 16:38
Actualizat: 19/07/2021, 16:41

Două centre de vaccinare au fost vandalizate în Franța, în timpul protestelor împotriva introducerii unor norme mai dure împotriva Covid-19. Protestatarii sunt furioși din cauza măsurilor anunțate recent de președintele Emmanuel Macron în vederea accelerării procesului de imunizare a populației.

Un centru de vaccinare din sud-estul Franței a fost vandalizat și inundat cu furtunul de stingere a incendiilor, vineri seară, au transmis autoritățile.

Graffiti cu mesaj anti-vaccin au fost observate în locația vandalizată, situată în Lans-en-Vercors, în apropiere de Grenoble, potrivit BBC.

O zi mai târziu, o altă clinică din sud-vest a fost parțial în ceea ce presa locală a descris drept o incendiere.

Incidentele au venit într-un weekend de demonstrații.

Peste 100.000 de persoane au ieșit sâmbătă la protest

Criticii au acuzat guvernul președintelui Emmanuel Macron de încălcarea libertăților prin introducerea de noi reguli.

Cele mai controversate dintre reguli includ vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății și permise de sănătate pentru a accesa majoritatea locurilor publice.

Între timp, la un miting sâmbătă, Martine Wonner, membră a Adunării Naționale – camera inferioară a Parlamentului francez – i-a îndemnat, sâmbăta, pe protestatari „să asedieze” birourile parlamentarilor care susțin politicile anti-COVID ale guvernului”.

Wonner riscă o anchetă penală și a fost nevoită, între timp, să demisioneze din grupul politic de opoziție din care făcea parte, ca urmare a acestei declarații.

Franța a văzut mai multe acte de violență și vandalism împotriva parlamentarilor care au sprijinit noile reguli de vaccinare.

Cu toate acestea, sute de mii de oameni s-au înscris la vaccinare după ce Macron a stabilit planul, săptămâna trecută.

Guvernul său încearcă să limiteze răspândirea variantei Delta foarte contagioase, care provoacă o creștere a internărilor în spitale.

Peste 111.000 de oameni au murit cu Covid în Franța în timpul pandemiei, care a afectat grav economia țării.

Săptămâna trecută, un grup de oameni de știință a avertizat cu privire la un al patrulea val în următoarele luni. Doar puțin peste jumătate din populație a primit o primă doză și mai puțin de 40% au primit două doze.

Sondajele sugerează că există o ezitare generalizată a vaccinului în Franța. Un studiu realizat de Ipsos la sfârșitul anului trecut a constatat că doar 40% dintre persoanele chestionate în Franța intenționau să primească un vaccin Covid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase