Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA

Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA
Arhiepiscopul ÎPS Teodosie / Sursa FOTO: dottotv.ro
Publicat: 06/12/2023, 08:35

Secretariatul de Stat pentru Culte a făcut publice detalii privind retragerea cererii de finanțare depuse de către Arhiepiscopia Tomisului în data de 27 iulie 2023. „Mana cerească” a lui ÎPS Teodosie viza acordarea unui sprijin financiar pentru „lucrări de intervenție în primă urgență punere în siguranță monument istoric – palatul arhiepiscopal” și avea un deviz în valoare de 701.985 lei.

Potrivit Secretarului de Stat pentru Culte, Ciprian Olinici, cererea a fost retrasă la 1 septembrie 2023, la solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece s-ar fi identificat o altă sursă de finanțare, după ce situația a devenit complicată în urma anchetei jurnaliștilor de la Recorder.

„În ultimii doi ani toate dosarele eligibile depuse de către unitățile de cult aparținând cultelor recunoscute din România au primit finanțare. În cazul cererii depuse de către Arhiepiscopia Tomisului în data de 27.07.2023, prin care se solicita acordarea unui sprijin financiar pentru „lucrări de intervenție în primă urgență punere în siguranță monument istoric – palatul arhiepiscopal”, cu un deviz în valoare de 701.985 lei, precizăm că aceasta a fost retrasă, în data de 01.09.2023, printr-o solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece a fost identificată o altă sursă de finanțar”, se arată într-un mesaj trimis de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru Hotnews.ro.

În contextul retragerii cererii de finanțare, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Acesta a negat vehement că ar fi participat sau intermediat discuția cu un presupus investitor, deși există dovezi filmate cu camera ascunsă.

Ancheta a fost demarată în urma unei investigații publicate de Recorder, care a prezentat imagini filmate cu camera ascunsă, în care un preot, pretinzând a fi om de afaceri, îi propune arhiepiscopului Teodosie obținerea unei finanțări de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă. „Este mană cerească” spunea ÎPS Teodosie în fața presupusului investitor.

Secretariatul de Stat pentru Culte a asigurat că a furnizat procurorilor toate documentele solicitate în legătură cu acest caz și s-a delimitat ferm de orice încercare de influențare a modului în care sprijinul financiar este acordat unităților de cult.

Cum răspunde Arhiepiscopia Tomisului?

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au emis un comunicat de presă în urma anunțului făcut de DNA cu privire la urmărirea penală a Înalt Prea Sfințitului Teodosie. Aceștia au precizat că vor reveni cu informații noi atunci când avocații vor avea acces la elementele dosarului.

Comunicatul menționează că aspectele aduse în discuție de procurori sunt, probabil, cele prezentate în materialul video apărut în presă. Arhiepiscopia Tomisului a solicitat încă din 21 noiembrie autorităților publice să evalueze dacă fapta presupusului „intermediar” intră sub incidența anumitor articole din Codul Penal și să acționeze corespunzător.

De asemenea, Arhiepiscopia și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și soluționarea situației, menținând punctul de vedere privind nevinovăția ÎPS Teodosie și a Consilierului eparhial.

“Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puţin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumuseţea rugăciunii şi a trăirii creştine. Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii