Chinul bolnavilor de la Iași, din lipsă de medicamente: „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era”

Chinul bolnavilor de la Iași, din lipsă de medicamente: „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era”
Publicat: 14/07/2022, 12:57

La Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare din regiunea de Moldovei, lipsesc o serie de medicamente uzuale de mai mult timp. Deși situația nu este o noutate, în ultima perioadă au existat mai multe plângeri și sesizări făcute către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și Ministerul Sănătății (MS). Conform celor sesizate, din farmacia unității medicale lipsesc analgezice pentru pacienții internați la Terapie Intensivă, dar și medicamente banale cum ar fi Omeprazolul, folosit în afecțiuni gastrointestinale. Zilele acestea, la spitalul ieșean, echipe din partea MS și DSP Iași efectuează un amplu control.

La finalul lunii iunie, Vlad Ghiga, reprezentantul asociațiilor de pacienți în Consiliul Etic al spitalului, a înaintat sesizări către MS și DSP, după ce mai mulți medici i-au spus că se confruntă cu lipsuri ale medicamentelor folosite în tratamentul pacienților.

Două fiole împărțite la cinci pacienți

Surse din spital au precizat că în luna iunie, într-o zi în care au fost făcute cinci intervenții chirurgicale în Clinica de Ortopedie, pacienții nu aveau calmante pe care să le ia după încetarea efectului anesteziei.

„Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărțit la cinci pacienți”, precizează surse din spital. Pe foaia de observație ar fi fost scris că medicamentele lipseau din farmacia spitalului.

O altă sursă din spital susține că în Clinica de Cardiologie lipsește „noradrenalină”, folosită în caz de urgență pentru a crește tensiunea arterială până la valori normale, inclusiv pentru resuscitarea pacienților. De asemenea, probleme sunt și în Clinica de Gastroenterologie, de unde la un moment dat lipsea Omeprazolul, medicament folosit în afecțiuni gastrointestinale. „Există o fluctuație în ceea ce privește stocurile, nu poți spune că e o lipsă generalizată. Dar se întâmplă ca azi să ai un medicament, mâine să se termine altul, pare că este o lipsă de previziune, de coerență a celor care se ocupă de achiziții”, a precizat o altă sursă din spital.

Furnizorii de medicamente nu își onorează livrările

Reprezentanții Spitalului „Sf. Spiridon” au precizat însă într-o adresă oficială către DSP că nu au existat disfuncționalități majore în urma cărora pacienții să aibă de suferit, au lipsit unele medicamente, dar pentru perioade scurte de timp. Într-un răspuns oficial, oferit Ziarului de Iași, conducerea unității medicale a explicat că problema furnizării medicamentelor este cauzată de mai mulți factori, unul dintre ele fiind întârzierea în livrarea comenzilor.

„O situație întâlnită mai des în ultima perioadă, cu pregnanță din luna februarie 2022 până în prezent, este reprezentată de faptul că, din ce în ce mai mulți furnizori de medicamente transmit adrese de negație la livrare, fiind afectate toate termenele de livrare de la producători în contextul geo-politic actual, ce afectează piața medicamentelor cu prețuri în creștere continuă. În alte cazuri, furnizorul unic pentru un anumit produs nu se prezintă la licitație din cauza instabilității prețurilor”, a mai precizat prof. dr. Dan Timofte, managerul spitalului, în răspunsul oferit.

Managerul mai spune și că există un volum foarte mare de muncă la servicul de achiziții publice, personalul este insuficient pentru nevoile spitalului, iar salarizarea nu este una atractivă pentru potențialii candidați. Conducerea spitalului a explicat că într-un singur an, în perioada 2021 – 2022, au plecat zece salariați de la Serviciul de Achiziții Publice, în acest moment fiind doar șapte angajați care se ocupă de toate achizițiile unității medicale.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia