Chinul bolnavilor de la Iași, din lipsă de medicamente: „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era”

Chinul bolnavilor de la Iași, din lipsă de medicamente: „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era”
Publicat: 14/07/2022, 12:57

La Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare din regiunea de Moldovei, lipsesc o serie de medicamente uzuale de mai mult timp. Deși situația nu este o noutate, în ultima perioadă au existat mai multe plângeri și sesizări făcute către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și Ministerul Sănătății (MS). Conform celor sesizate, din farmacia unității medicale lipsesc analgezice pentru pacienții internați la Terapie Intensivă, dar și medicamente banale cum ar fi Omeprazolul, folosit în afecțiuni gastrointestinale. Zilele acestea, la spitalul ieșean, echipe din partea MS și DSP Iași efectuează un amplu control.

La finalul lunii iunie, Vlad Ghiga, reprezentantul asociațiilor de pacienți în Consiliul Etic al spitalului, a înaintat sesizări către MS și DSP, după ce mai mulți medici i-au spus că se confruntă cu lipsuri ale medicamentelor folosite în tratamentul pacienților.

Două fiole împărțite la cinci pacienți

Surse din spital au precizat că în luna iunie, într-o zi în care au fost făcute cinci intervenții chirurgicale în Clinica de Ortopedie, pacienții nu aveau calmante pe care să le ia după încetarea efectului anesteziei.

„Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărțit la cinci pacienți”, precizează surse din spital. Pe foaia de observație ar fi fost scris că medicamentele lipseau din farmacia spitalului.

O altă sursă din spital susține că în Clinica de Cardiologie lipsește „noradrenalină”, folosită în caz de urgență pentru a crește tensiunea arterială până la valori normale, inclusiv pentru resuscitarea pacienților. De asemenea, probleme sunt și în Clinica de Gastroenterologie, de unde la un moment dat lipsea Omeprazolul, medicament folosit în afecțiuni gastrointestinale. „Există o fluctuație în ceea ce privește stocurile, nu poți spune că e o lipsă generalizată. Dar se întâmplă ca azi să ai un medicament, mâine să se termine altul, pare că este o lipsă de previziune, de coerență a celor care se ocupă de achiziții”, a precizat o altă sursă din spital.

Furnizorii de medicamente nu își onorează livrările

Reprezentanții Spitalului „Sf. Spiridon” au precizat însă într-o adresă oficială către DSP că nu au existat disfuncționalități majore în urma cărora pacienții să aibă de suferit, au lipsit unele medicamente, dar pentru perioade scurte de timp. Într-un răspuns oficial, oferit Ziarului de Iași, conducerea unității medicale a explicat că problema furnizării medicamentelor este cauzată de mai mulți factori, unul dintre ele fiind întârzierea în livrarea comenzilor.

„O situație întâlnită mai des în ultima perioadă, cu pregnanță din luna februarie 2022 până în prezent, este reprezentată de faptul că, din ce în ce mai mulți furnizori de medicamente transmit adrese de negație la livrare, fiind afectate toate termenele de livrare de la producători în contextul geo-politic actual, ce afectează piața medicamentelor cu prețuri în creștere continuă. În alte cazuri, furnizorul unic pentru un anumit produs nu se prezintă la licitație din cauza instabilității prețurilor”, a mai precizat prof. dr. Dan Timofte, managerul spitalului, în răspunsul oferit.

Managerul mai spune și că există un volum foarte mare de muncă la servicul de achiziții publice, personalul este insuficient pentru nevoile spitalului, iar salarizarea nu este una atractivă pentru potențialii candidați. Conducerea spitalului a explicat că într-un singur an, în perioada 2021 – 2022, au plecat zece salariați de la Serviciul de Achiziții Publice, în acest moment fiind doar șapte angajați care se ocupă de toate achizițiile unității medicale.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele se gândeşte la înlocuitori...
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România