Cifre șocante: Românii își mai permit doar cheltuielile de subzistență din cauza inflației. La ce preț a ajuns coșul de consum

Cifre șocante: Românii își mai permit doar cheltuielile de subzistență din cauza inflației. La ce preț a ajuns coșul de consum
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 07/10/2022, 22:18
Actualizat: 10/10/2022, 17:10

În trimestrul doi al acestui an, venitul mediu într-o gospodărie a fost de 6.241 de lei, iar cheltuielile de 5375, mai precis 2137 lei pe persoană, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, cheltuielile s-au ridicat la 86,1% din nivelul veniturilor totale.

Însă o familie cu doi copii care locuiește la oraș ar avea nevoie acum, de peste 3.000 de lei. Calculul este făcut de experții „Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții”, aflat în subordinea Academiei Române.

Iar acești bani se duc pe mâncare, haine, utilități, educație și economii. Nici nu se pune problema de ieșiri în oraș sau concedii, și nu sunt luate în calcul ratele la credite ori chiriile. Viața este însă, mult mai scumpă, spun oamenii.

„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Urmează ca pondere cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%)”, arată INS într-un comunicat.

Scumpirile din ultimele luni i-au făcut pe oameni să fie mai atenți la cumpărături și prețuri. Mulți spun că nu le ajunge salariul pentru un trai decent.

„Destul de greu, mai ales acum, când trebuie să merg să aprovizionez pentru mâncare, mă uit de două ori și de obicei tai jumătate din cât luam până acum. Mi-e greu să cred că trebuie să cumperi haine, rechizite, mâncare, un copil mai vrea și altele, nu cred că te descurci cu 3.000”, spune o femeie pentru stirileprotv.ro.

„Muncesc mult mai mult, mult mai mult decât munceam înainte, și reușesc să fac față tuturor cheltuielilor. Muncesc și 16 ore pe zi și frecvent, destul de mult, și câte 12 ore pe zi”, spune altcineva.

Un calcul realizat de Institutul pentru Cercetarea Calității vieții în luna mai arată că o familie cu doi copii, care locuia în oraș și nu plătea rată la banca sau chirie ducea un trai decent cu suma de 3105 lei. Acum cheltuiește cu 400 de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Zece categorii pentru coșul de consum

Coșul de consum este împărțit în zece categorii. Au prioritate cheltuielile pentru mâncare și băutură, întreținerea locuinței și îmbrăcăminte. Pentru educație, o familie plătește doar 158 de lei în fiecare lună, iar pentru timpul liber, de pildă o ieșire în oraș, nu este alocată nici o sumă de bani.”

Cace Sorin, director adjunct Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții: „De regulă, se stabilește o medie a prețurilor de pe piață, în așa fel încât să poți să vorbești despre acest coș național. Este o listă de alimente, de produse alimentare, de fructe, de carne, lapte, ouă și la fiecare dintre ele se face o medie.”

Pentru a face față cheltuielilor, românii au început să adopte așa-numitele bugete de criză, și să renunțe la produsele care nu sunt absolut necesare.

Profesor universitar dr. Ioan Hosu, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: „Tot ce înseamnă cheltuieli de dezvoltare personală, dezvoltare socială, socializare, concedii, investiții în cultură, educație și sănătate, ne așteptăm să aibă o pantă descendentă. Și atunci, sigur, ceea ce urmează, să vedem, e o regândire a bugetelor.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers