Cifrele de şcolarizare ale anului şcolar/universitar 2025-2026 sunt supuse, marți, dezbaterii publice de către Ministerul Educaţiei. În proiect, sunt cuprinse 933.000 de locuri pentru învăţământul primar, 813.000 pentru învăţământul gimnazial, 159.500 pentru liceu şi 60.600 de locuri în şcoli profesionale.
Proiectul care conține cifrele de școlarizare, 2025-2026, au fost lansate în dezbatere publică. Hotărârea de Guvern cuprinde cifrele de școlarizare pentru învățământul pre și universitar de stat.
933.000 de locuri vor fi alocate învăţământului primar, 813.000 pentru învăţământul gimnazial, 159.500 pentru liceu şi 60.600 de locuri şcolilor profesionale.
Aspectele care au fost luate în considerare de către reprezentanții ministerului sunt:
- creşterea calităţii programelor de studii şi a inserţiei absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă;
- respectarea ţintelor europene stabilite pentru dezvoltarea spaţiului european al educaţiei (2021-2030);
- numărul estimat al absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat din promoţia 2025, respectiv numărul de absolvenţi din promoţiile anterioare;
- diversificarea ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ superior în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii naţionale şi internaţionale, pe cicluri de studii şi pe domeniile de studii aferente acestora;
- corelarea ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ superior cu cerinţele angajatorilor, pe baza parteneriatelor de colaborare încheiate;
- selecţia candidaţilor în instituţiile de învăţământ superior de stat.
Sursă foto Alexandra Pandrea
CITEȘTE ȘI:
Opoziția și rezistența la noile PLANURI-CADRU, provocarea fără precedent din educație. „Să nu pierdem clipa de a învăța întreg sistemul să aleagă”
Planurile-cadru, PUNCT și de la capăt. Ministrul Educației, mesaj după încheierea consultărilor: „TREBUIE și putem să ne schimbăm în bine!”
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România.
vezi toate
articolele