Cine este Ion Rădoi, liderul sindical de la Metrorex comparat cu Jimmy Hoffa. Procurorii îl audiază la DNA

Cine este Ion Rădoi, liderul sindical de la Metrorex comparat cu Jimmy Hoffa. Procurorii îl audiază la DNA

Ion Rădoi este considerat unul dintre cei mai influenți lideri de sindicat din România, omul care conduce de 31 de ani sindicatul de la metrou și cel care rămâne, în ciuda tuturor acuzațiilor care i-au fost aduse de-a lungul timpului, un personaj de neclintit la Metrorex.

Procurorii anticorupție au descins, miercuri dimineață, acasă la Ion Rădoi, președintele Sindicatului Liber din Metrou (USLM), dar și la biroul acestuia, de la stația de metrou Unirii, liderul sindical fiind dus pentru audieri la Direcția Națională Anticorupție. Perchezițiile au loc într-un dosar privind fapte asimilate celor de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2018-2021.

Un dosar a fost deschis la DNA după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a făcut o plângere în urma protestului spontan al sindicaliștilor de la metrou, din 26 martie, și după ce Ministerul Transporturilor și Metrorex au evacuat spațiile comerciale din stațiile de metrou care erau controlate de sindicat. Drulă l-a etichetat pe Ion Rădoi drept ”lider de cartel” și a spus că acesta coordonează o adevărată ”mafie” la metrou.

Controversatul lider de sindicat are 59 de ani și conduce din 1990 sindicatul Metrorex. Ion Rădoi a intrat și în politică, în anul 2000, devenind deputat din partea PDSR, actualul PSD, în legislatura 2000-2004.

Ulterior, Rădoi a fost ales senator de Giurgiu, pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR, a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, iar până în 2010 a condus organizația PSD din Giurgiu. În legislatura 2004-2008, Ion Rădoi fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Africa de Sud, Republica Letonia și Republica Slovacă.

  • Ca deputat, Rădoi a avut două luări de cuvânt în tot mandatul de patru ani și patru propuneri legislative, din care doar două au și devenit legi, una fiind inițiativa de modificare a Constituției care are la inițiatori nu mai puțin de 215 deputați și senatori.
  • Ca senator, Ion Rădoi a avut 13 luări de cuvânt în tot mandatul și șase inițiative legislative, din care doar una a fost promulgată ca lege.

Citește și: MEGA-EXCLUSIVITATE. Sindicalistul șef Ion Rădoi a oprit metroul pentru că iubita lui secretă rămâne fără spații comerciale! (FOTO&VIDEO)

Ion Rădoi, studii  sociale și sindicale în Anglia, SUA și Israel

În CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaților – în urmă cu mai bine de 15 ani -, Ion Rădoi a menționat, la capitolul ”Studii”,  Facultatea de Electronică din București și Facultatea de Telecomenzi Feroviare, dar a precizat că a făcut și studii  sociale și sindicale în Anglia, SUA și Israel.

Înainte de a intra ”sub lumina reflectoarelor”, Ion Rădoi a lucrat la Telemecanica Trafic Metrou din București, iar apoi a preluat funcțiile de președinte la Unitatea – Sindicatul Lider din Metrou, vicepreședinte al Blocului Național Sindical și președinte al Convenției Naționale a Transporturilor.

Citește și: Cum arată biroul lui Ion Rădoi, liderul sindical cu influență de „Jimmy Hoffa” la metrou, de unde i s-a cerut să plece. ”Nu ies decât dacă îmi dau foc”

”Jimmy Hoffa” de România câștigă mai mult decât președintele Iohannis

Ion Rădoi a fost comparat, în repetate rânduri, cu James ”Jimmy” Hoffa, faimosul sindicalist american care a deținut diverse funcții la International Brotherhood of Teamsters, între 1932 și 1975, fiind președinte general în perioada 1958 – 1971. Hoffa a jucat un rol important în dezvoltarea acestei confederații sindicale și, în timpul președinției sale, a devenit cea mai mare uniune sindicală nord-americană, ajungând la peste 1,5 milioane de membri.

Păstrând proporțiile, se poate spune că Ion Rădoi a reușit să întrețină o imagine de sindicalist invincibil, însă, pe de altă parte, nu a tratat cu indiferență nici propriile venituri.

Conform ultimei declarații de avere, depusă în 2020 la Agenția Națională de Integritate (ANI), Ion Rădoi a avut un venit anual net în 2019 de 227.882 de lei, respectiv 3.857 de euro lunar.

Prin comparație, Klaus Iohannis, președintele României, a câștigat în 2020, din salariul de președinte, aproximativ 3.200 de euro lunar.

Terenuri, case, Audi A6, ceasuri și bijuterii

Declarația de avere depusă de Ion Rădoi arată că acesta deține mai multe terenuri: unul agricol în Giurgiu, unul forestier, unul intravilan și un altul extravilan. Toate cele patru terenuri au fost cumpărate în perioada 2001-2004, atunci când era parlamentar.

Ion Rădoi este proprietarul un apartament în București, deține o casă de vacanță în Dâmbovița, una în Sinaia – obținută în urma divorțului -, dar și o casă de locuit în Giurgiu, pe care a moștenit-o după moartea părinților.

”Jimmy Hoffa” de România conduce o mașină marca Audi A6 din 1999 și a mai precizat că deține ceasuri și bijuterii în valoare de 6.500 de euro.


Citește și:

VIDEO | Mărturia directorului care a reușit să scoată tarabele de la metrou, nu și chioșcurile: „Mi s-a zis să fac ca Rădoi, că este an electoral” (EXCLUSIV)

EXCLUSIV | Adevărul despre iubita lui Rădoi: nu este o necunoscută care are spații comerciale la metrou, ci un fel de ”fină”. Sindicalistul a cununat-o, cu fosta soție, pe sora ”doamnei Minea”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice