Cine sunt generalii avansați la excepțional, de Ziua Națională. Nominalizările au provocat o avalanșă de nemulțumiri în Ministerul de Interne (EXCLUSIV)

Cine sunt generalii avansați la excepțional, de Ziua Națională. Nominalizările au provocat o avalanșă de nemulțumiri în Ministerul de Interne (EXCLUSIV)
Polițiștii s-au declarat nemulțumiți de alegerea celor 21 de generali avansați, la excepțional, cu ocazia zilei de 1 Decembrie/Sursa/Facebook
Publicat: 01/12/2020, 21:30
Actualizat: 01/12/2020, 23:39

Avansările înainte de termen pentru cei 21 de chestori din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, semnate de președintele Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie, au provocat un val uriaș de nemulțumiri în rândul polițiștilor care activează în structurile de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră sau combaterea criminalității organizate. Surse sindicale au explicat, pentru Gândul.ro, că aproape toți ofițerii nominalizați pe lista care i-a fost înaintată președintelui fac parte din structuri neoperative. Este vorba despre specialiști în materie de resurse umane, logistică, evidența persoanelor, profesori, ofițeri DIPI ori secretari. În acest context, ofițerii care au coordonat în mod direct măsurile impuse de pandemia de COVID-19 sau au participat la gestionarea unor anchete importante, s-ar fi arătat extrem de nemulțumiți.  

Sursele citate au explicat, pentru Gândul.ro, că, în rândul polițiștilor exista o plajă mare de așteptare în ce privește avansările înainte de termen decise cu ocazia zilei de 1 Decembrie, mai ales în rândul unor ofițeri din cadrul Poliției Române, Poliției Capitalei, Poliției de Frontieră și Jandarmeriei, care s-au aflat în primele linii ale luptei împotriva pandemiei de COVID-19.

Pe lângă aceștia, mai erau și polițiști din structurile de investigații criminale, investigarea fraudelor ori combaterea criminalității organizate, care au instrumentat dosare importante.

„Inițial, a fost întocmită o listă pe care se aflau în jur de 50 de nume. Pentru că s-a considerat că această listă era prea mare, a fost redusă până la 21 de nominalizări”, au spus sindicaliștii.

În acest sens, printre ofițerii făcuți chestori se numără comisarul șef Ion Peligrad, directorul logisticii pentru întreg Ministerul de Interne, comisarul șef de Marius Dragnea, seful logisticii la nivelul Poliției Române și comisarul șef  Aurel-Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor.

În același timp, au mai fost avansați la gradul de chestor și comisarul-șef Mihai Cătălin  Necula, eliberat din funcție, în anul trecut, de premierul Ludovic Orban, colonelul Liviu Uzlău, împuternicit adjunct al șefului Jandarmeriei, dar și pe șeful Inspectoratului General de Aviație, comandorul Cătălin Paul Dache.

Lista este completată de chestorul principal Marin Făgăraș, detașat la Administrația Prezidențială și chestorul principal Ioana Dorobanțu, secretarul general al MAI.

Șeful DIPI, controversatul Silviu Tiberiu Dumitrache, avansat general

Pe lista celor avansați se numără și comisarul șef Valentin Minoiu, șeful Direcției Resurse Umane, cel care semnează împuternicirile din sistem. Acestuia i s-au alăturat comisarul șef Benone-Marian Matei, seful Direcției Operațiuni Speciale, adică structura responsabilă, legal, cu interceptările telefonice și colonelul Silviu Tiberiu Dumitrache, șeful temutei DIPI.

În trecut, Dumitrache a fost pus sub învinuire în dosarul DIPI 2, în care a fost acuzat că a atestat, în fals, existența unor cheltuieli operative în valoare de 10.000 de lei. La momentul respectiv, minstrul de interne de atunci, Petre Tobă, a fost acuzat, la rândul său, de favorizarea făptuitorului.

Alături de Dumitrache a fost făcut general și adjunctul său, colonelul Marius-Haientz Patriche.

Au mai fost avansați comisarul șef Cătălin Andruș. șeful Colegiului Național de Interne, o unitate care numără, în total, în jur de zece persoane și comisarul șef Romică Potorac, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IGPR.

Lista este completată și de mai mulți șefi ai unor inspectorate județene de poliție. Este vorba despre Tiberiu Iulian Ivancea, șeful IPJ Sibiu, demis din funcție în 2017 după ce, din ordinul său, a fost împușcat un pui de urs care intrase într-o curte. Ulterior, Ivancea a revenit pe fosta lui funcție, pe care o ocupă și în prezent.

A fost făcut chestor și Sorin Daniel Stan, șeful IPJ Satu Mare, dar și Alin Aurelian Petecel, mutat, la Dolj, din funcția de șef al IPJ Timiș, la peste 300 km de casă. Odată cu el a primit gradul de chestor și Adrian Glugă, cel care a acceptat mutarea de Dolj, unde a fost adus Petecel și a plecat tocmai la IPJ Constanța.

În același timp, a fost avansat și un polițist de frontieră. Este vorba despre Daniel Traian Tache, specialist pe linie de migrație ilegală.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron