Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului este plagiată”. Ce i-a transmis Nicolae Ciucă

Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului este plagiată”. Ce i-a transmis Nicolae Ciucă
Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului este plagiată”. Ce i-a transmis Nicolae Ciucă / Premierul desemnat, Nicolae Ciucă
Publicat: 18/01/2022, 09:25
Actualizat: 18/01/2022, 09:28

Jurnalista Emilia Șercan susține că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar cuprinde părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat.

Emilia Șercan l-a contactat pe premierul Ciucă, care a spus că teza sa de doctorat a fost întocmită potrivit rigorilor academice de la momentul respectiv.

„Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată.

Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă.

Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP.

Într-o declarație pe care premierul Nicolae Ciucă mi-a transmis-o aseară, susține că teza sa de doctorat “a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

#romaniaplagiata #doctorinimpostura”, scrie Emilia Șercan, pe Facebook.

Florin Roman a demisionat din Guvern, în urma acuzațiilor de plagiat

În decembrie 2021, premierul Ciucă i-a cerut ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării de la acea vreme, Florin Roman, să clarifice cât mai curând acuzațiile de plagiat care-i sunt aduse cu privire la lucrarea de masterat, potrivit surselor GÂNDUL.RO. Șeful Executivului ar fi spus că, în cazul în care aceste acuzații se vor dovedi a fi fondate, nu exclude varianta remanierii.

Lucian Bode și-a secretizat lucrarea de doctorat cu o zi înainte de a fi făcută publică

În august 2021, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a trimis o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea, cu o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală a tezei sale de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educației, anunțând că refuză acest lucru. Lucrarea ar fi trebuit să devină publică pe 22 iulie.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult