Ciucă, despre ce a văzut în Ucraina: „Imaginile sunt cât se poate de relevante / Este absolut devastator, stând în faţa  acestor clădiri distruse, văzând şcolile, spitalele distruse”

Ciucă, despre ce a văzut în Ucraina: „Imaginile sunt cât se poate de relevante / Este absolut devastator, stând în faţa  acestor clădiri distruse, văzând şcolile, spitalele distruse”
Sursă foto; gov.ro
Publicat: 28/04/2022, 09:17

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri seară la TVR despre vizita făcută în Ucraina, precizând că a fost nevoie de măsuri speciale de securitate şi de corelarea programelor tuturor liderilor care au fost implicaţi, transmite news.ro. Premierul a spus că „a fost o călătorie lungă” și că a mai văzut zone de conflic, dar niciodată nu a văzut asemenea imagini cu zonele civile distruse. Amintim că, miercuri, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au fost în vizită la Kiev, în timp ce Florin Cîțu, care ar fi trebuit să vină cu ei, s-a dus a doua zi, joi, de unul singur. 

„Nu are rost să discutăm şi să descriem condiţiile de securitate pentru că ele s-au văzut cât se poate de clar din tot ceea ce a reuşit mass-media să prezinte de la faţa locului. Pregătirea unei astfel de vizite presupune de la sine măsuri prin care trebuie corelate cel puţin două aspecte: pe de-o parte cele de protecţie a celor care merg în ţara vecină, în Ucraina, pe de altă parte este vorba de corelarea programului liderilor”, a spus Ciucă la TVR.

El a adăugat că „elementele de detaliu din culise nu pot fi descrise pentru că este suficient să discutăm că o astfel de vizită se pregăteşte pe baza relaţiilor diplomatice la nivelul Ministerelor de Afaceri Externe şi, de asemenea, structurile de securitate implicate în tot ceea ce înseamnă planificarea şi fazarea activităţilor pe timpul duratei vizitei”.

„Am ajuns cu trenul în gara din Kiev, a fost o călătorie lungă. Este cât se poate de normal să înţelegem durata şi procedurile care se derulează atât pentru transport cât şi ulterior, pe durata desfăşurării vizitei.

Am avut posibilitatea să exprimăm sprijinul pe care ţara noastră îl acordă vecinilor noştri, atât poporului ucrainean cât şi guvernului, instituţiilor statului ucrainean în acest efort – şi nu cred că greşesc dacă îl numesc eroic – de a-şi apăra ţara.

De asemenea, pentru a putea să discutăm toate elementele de detaliu în ceea ce priveşte partea de relaţii bilaterale şi este clar că se deschide o perspectivă în care aceste relaţii, în urma vizitei, le pot caracteriza cât se poate de bune şi pe un trend ascendent, având în vedere că situaţia va evolua şi este nevoie în continuare de sprijin”, a mai spus Ciucă.

Premierul a fost impresionat de ceea ce a văzut în orașele vizitate de lângă Kiev, care au stat sub ocupație rusă și unde au fost comise crime de război teribile.

„Imaginile sunt cât se poate de relevante şi reflectă exact ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, dar văzându-le în realitate, dincolo de emoţie, partea personală, umană, este absolut devastatoare pentru că stând în faţa  acestor clădiri distruse, văzând şcolile, spitalele distruse, poţi să realizezi că nimic din ceea ce presupune a se respecta în legile şi principiile armate…Cariera mea este cea de militar şi am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de  imagini, dar niciodată atât de zguduitoare şi pentru mine absolut orice minimă  înţelegere faţă de o astfel de manifestare este imposibilă”, a spus Ciucă.

Premierul a spus că militarii sunt instruiți să nu ucidă civili şi să reducă la minimum pierderile colaterale.

„Să protejăm vieţile civililor, să protejăm obiectivele care fac parte din patrimoniu, care fac parte din asigurarea serviciilor normale, medicale, de învăţământ pentru populaţia civilă. Este absolut incredibil şi am susţinut la întâlnirile pe care le-am avut, poziţia României de a condamna aceste atrocităţi, aceste crime de război”, a mai spus Ciucă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Adrian Minune nu s-a putut abține. Ce l-a făcut pe manelist să plângă în hohote
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!