Civilii de la uzina chimică din Severodonetsk nu au mai fost aprovizionați de două săptămâni, spune liderul districtului

Civilii de la uzina chimică din Severodonetsk nu au mai fost aprovizionați de două săptămâni, spune liderul districtului
Civilii de la uzina chimică din Severodonetsk au nu au mai fost aprovizionați de două săptămâni, spune liderul districtului/ sursa foto: profimediaimages.ro
Publicat: 15/06/2022, 18:17
Actualizat: 15/06/2022, 18:19

Cei peste 500 de civili adăpostiți sub uzina chimică Azot din orașul asediat Severodonețk, în estul Ucrainei, nu au fost aprovizionați de două săptămâni, a declarat miercuri liderul districtului.

„Există stocuri de alimente, dar acestea nu au fost realimentate de două săptămâni”, a declarat Roman Vlasenko, șeful administrației militare a districtului Severodonetsk, . „Așa că stocurile nu vor rezista mult timp. Dacă există un coridor umanitar, cred că oamenii sunt pregătiți să părăsească Azot”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că va deschide un coridor de evacuare de la uzină pentru civili începând de miercuri, dar numai către teritoriul deținut de Rusia în nord. Autoritățile ucrainene nu au comentat propunerea Rusiei și, în general, au fost sceptice cu privire la astfel de afirmații, având în vedere practicile rusești din trecut: Potrivit acestora, în repetate rânduri în timpul războiului, forțele rusești nu au respectat promisiunile de a deschide coridoare de evacuare, au condus persoanele evacuate pe teritoriul lor și nu au respectat acordurile de încetare a focului.

S-au ascuns acolo încă de la început”, a declarat Vlasenko. „Există adevărate adăposturi antiaeriene acolo. În cele mai multe cazuri, aceștia sunt angajați ai întreprinderii, rezidenți locali”.

Într-un interviu la televiziunea națională, șeful administrației militare a orașului a declarat că deplasarea între Lîsîchansk și Severodonetsk, aflate sub control ucrainean, este dificilă, dar încă posibilă.

„Căile de scăpare sunt destul de periculoase, dar ele există”, a declarat Oleksandr Striuk. „Este greșit să spunem că orașul este complet izolat. Logistica a devenit mult mai complicată”.

El a spus că luptele s-au concentrat în centrul Severodonetskului.

„Controlăm zona industrială, perimetrul care asigură conexiunile cu Lîsîchansk”, a spus el. „Situația este dificilă, dar stabilă”.

Striuk a declarat că este dificil de estimat câți civili au mai rămas în oraș, spunând doar că au rămas aproximativ 10.000 de persoane „la începutul escaladării situației”,potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase