CNA sancționează mesajul antivaccinist al lui IPS Teodosie. Radio Dobrogea a fost sancţionată cu 10.000 lei pentru afirmaţiile arhiepiscopului Tomisului

CNA sancționează mesajul antivaccinist al lui IPS Teodosie. Radio Dobrogea a fost sancţionată cu 10.000 lei pentru afirmaţiile arhiepiscopului Tomisului
Sursa FOTO: universul.net
Publicat: 27/10/2021, 22:10
Actualizat: 27/10/2021, 22:12

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a dat, în perioada iunie-octombrie 2021, 26 de sancţiuni pentru emisiuni cu subiecte despre pandemia de Covid-19 şi vaccinare. Printre cei amendați se numără și Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, unde IPS Teodosie s-a lansat recent într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID.

Radio Dobrogea a primit de la CNA decizii de sancţiune cu amendă de 10.000 de lei pentru că încălcarea prevederilor din Legea audiovizualului referitoare la informarea corectă.

Mai multe posturi TV au primit sancțiuni de la CNA astfel: Antena 3 (75.000 de lei), România TV (40.000 de lei), Naşul TV (160.000 de lei), Realitatea Plus (10.000 de lei), Kapital TV (10.000 de lei).

Arhiepiscopul Tomisului a folosit orice prilej pentru a se arăta şi a acţiona împotriva regulilor impuse de pandemia de Covid-19. Iar joi, ierarhul a fost  invitat la emisiunea „Dialog duhovnicesc“ de la Radio Dobrogea, realizată de preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului şi directorul postului de radio al arhiepiscopiei.

Întrebat de credincioşi prin intermediul mesajelor transmise la radio, Teodosie spune că credincioşii nu trebuie să se vaccineze, vaccinul este insuficient testat, iar boala nu poate fi transmisă ignorând măsurile de prevenţie pentru că eşti apărat de Biserică. În şedinţa CNA din 21 octombrie 2021, afirmaţiile  lui ÎPS Teodosie au fost  sancţionate.

„Eu nu cred că lucrurile nu pot fi trecute aşa uşor cu vederea. E lăudabilă intenţia de a rectifica, dar dauna a fost produsă. Domnul Teodosie nu este orice persoană. Vorbele dânsului au un ecou extrem de puternic. Dacă această discuţie ar fi avut loc sub forma unui taifas, eu aş fi înţeles. În momentul în care o înaltă faţă bisericească are aceste luări de poziţie se produce o undă de şoc indiferent de sens. Pe de altă parte, nu înţeleg de ce un astfel de subiect este dezbătut cu domnia sa. Din punct de vedere sufletesc aş fi înţeles, însă nu princep sensul dezbaterii din punct de vedere medical. Cu toată stima, cei doi nu au o pregătire medicală”, a declarat un membru al CNA, Valentin Jucan, cel care a propus amenda de 10.000 de lei, scrie Pagina de Media.

În şedinţa publică din data de 20.10.2021, având în vedere că rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru posturile centrale referitoare la emisiuni de ştiri şi dezbatere difuzate în lunile iunie-octombrie 2021 având ca subiect pandemia de Covid-19 urmau să fie analizate cu prioritate, Consiliul a discutat detalii ce ţin de transmiterea mesajelor în spaţiul audiovizual şi impactul lor în societate cu doamna prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, şi cu dr. Octavian Jurma, epidemiolog.

CNA susţine că membrii Consiliului au luat „măsuri punctuale pe parcursul întregii perioade şi, începând cu data de 16 martie 2020, au transmis instrucţiuni şi recomandări, prima dintre acestea fiind cea referitoare la asigurarea respectării de către furnizorii de servicii media audiovizuale a măsurilor dispuse pe durata instituirii stării de urgenţă”.

De asemenea, ca urmare a solicitării Grupului de Comunicare Strategică referitoare la organizarea cu responsabilitate a emisiunilor de dezbatere care abordează subiecte legate de pandemia de Covid-19, Consiliul Naţional al Audiovizualului a transmis radiodifuzorilor Instrucţiunea nr. 4 din 25.06.2020 privind asigurarea informării corecte în subiectul noului coronavirus.

Totodată, CNA a solicitat radiodifuzorilor să difuzeze, în regim de mesaje de interes public, spoturile audio-video aferente campaniei de informare şi comunicare referitoare la vaccinarea împotriva Covid-19, care au fost elaborate şi solicitate de autorităţile publice implicate în strategie – Instrucţiunea nr. 5 din 22 decembrie 2020 referitoare la desfăşurarea în audiovizual a campaniei de informare şi comunicare privind vaccinarea împotriva Covid-19 în România.

În anul 2020, CNA a transmis tuturor radiodifuzorilor 12 recomandări referitoare la situaţia epidemiologică determinată de răspândirea COVID-19, printre acestea fiind campanii de informare a populaţiei cu privire la reducerea riscurilor de apariţie şi de răspândire a îmbolnăvirilor, încurajarea utilizării metodelor de plată electronice prin intermediul serviciilor GHISEUL.RO, campanii precum „Sunt doar un om”, „Sprijin pentru persoanele vulnerabile în contextul epidemiei Covid-19”, #împreună privind dotarea cu aparatură a spitalelor din România etc. Au fost emise şi 5 recomandări care au ca obiect desfăşurarea campaniilor electorale în contextul pandemiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid