CNA, scrisoare către ambasadorul Austriei la București, după ce jurnaliștii români ar fi fost ținuți la distanță de Gerhard Karner: „Gestul nu are legătură cu valorile democratice”

CNA, scrisoare către ambasadorul Austriei la București, după ce jurnaliștii români ar fi fost ținuți la distanță de Gerhard Karner: „Gestul nu are legătură cu valorile democratice”
Publicat: 09/12/2022, 14:43

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a refuzat să dea declarații jurnaliștilor din România la Bruxelles, după reuniunea JAI, în urma căreia Austria a votat contra aderării României la Schengen. Mai mult, jurnaliștii români ar fi fost ținuți la distanță de gărzile de corp ale lui Kerner. În urma incidentului, CNA a transmis o scrisoare ambasadorului Austriei la București, în care condamnă modul în care gazetarii români au fost tratați la finalul reuniunii JAI.

CNA (Consiliul Național al Audiovizualului) a reacționat după ce jurnaliștii români ar fi fost ținuți la distanță de ministrul austriac de interne Gerhard Karner.

CNA a transmis o scrisoare deschisă Ambasadei Austriei la București în care își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și reclamă faptul că „îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene”.

Scrisoarea integrală trimisă de CNA către Ambasada Austriei la București:

„Către: AMBASADA REPUBLICII AUSTRIA ÎN ROMÂNIA / Austrian Embassy Bucharest

În atenția: Excelenței Sale, doamna Adelheid FOLIE, Șef de Misiune și Ambasador

Excelența Voastră, doamnă Ambasador,

• În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță cu ajutorul bodyguarzilor de ministrul austriac de Interne / BMI – Bundesministerium für Inneres, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnaliști.

• Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol.

• Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice.

• Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.

• Misiunea Consiliului Național al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetățenii români au dreptul de a fi informați si nu ignorați.

• Membrii Consiliului Național al Audiovizualului își exprima solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular.

• Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase