CNCD, decizie cu privire la obligativitatea purtării măștii în magazin. Ce s-a stabilit

CNCD, decizie cu privire la obligativitatea purtării măștii în magazin. Ce s-a stabilit
CNCD, decizie cu privire la obligativitatea purtării măștii în magazin. Ce s-a stabilit / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 20/05/2021, 15:29

Obligativitatea purtării unei măști de protecție în orice magazin este valabilă pentru toți românii. O spune clar și răspicat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care joi, 20 mai, a decis că nu este niciun fel de discriminare atunci când ţi se interzice accesul într-o astfel de unitate pe motiv că nu porţi masca de protecţie.

Mai mult, nici măcar persoanele care dețin o adeverință medicală ce îi scuteşte de la purtarea măştii nu au voie să intre într-un magazin!

Reclamația unei persoane din Arad

Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării are la bază reclamaţia unei persoane din Arad, care a semnalat faptul că paznicul unui magazin nu i-a permis accesul pe motiv că nu purta mască de protecţie. Asta, deși persoana respectivă a prezentat o adeverinţă medicală care o excepta de la obligativitatea purtării măştii de protecție.

Dat afară din magazin, arădeanul s-a adresat CNCD, considerând că a fost discriminat şi „pus într-o situaţie umilitoare faţă de alte persoane”. În plus, el a arătat că, mai înainte cu doar câteva zile, intrase în acelaşi magazin şi nu a întâmpinat astfel de probleme.

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a luat act de faptul că respectiva adeverinţă era emisă de medicul de familie, nu de un medic de medicina muncii. În plus, membrii CNCD sunt de părere că adeverinţa de scutire nu are un regim special şi nu poate fi invocată într-un magazin foarte aglomerat, unde este imposibil să păstrezi distanţa fizică. Cel mult, consideră CNCD, o asemenea adeverință medicală poate fi folosită la controalele folosite de poliţişti sau la locul de muncă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase