CNCD, verdict în cazul afirmațiilor făcute de IPS Teodosie la adresa femeilor. Ce a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

CNCD, verdict în cazul afirmațiilor făcute de IPS Teodosie la adresa femeilor. Ce a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
CNCD, verdict în cazul afirmațiilor făcute de IPS Teodosie la adresa femeilor. Ce a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării / Sursa FOTO: fanatik.ro
Publicat: 09/06/2021, 17:57

IPS Teodosie nu a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile referitoare la femei. CNCD a decis să lase la aprecierea Bisericii Ortodoxe Române să decidă dacă înaltul prelatul a adus atingere dreptului la demnitate al femeilor.

În urmă cu câteva săptămâni, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a declarat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei.

Femeia nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Ea a început păcatul şi, iată, se află cu această neputinţă” – IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

CNCD: „În temeiul libertății religioase…”

Într-un comunicat, CNCD punctează următoarele:

„Consiliul constată că, în astfel de cazuri, cum este cel supus analizei, în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când un ierarh, în exprimarea libertății de conștiință și religioasă, poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate al femeilor. Acest drept și această obligație a cultelor recunoscute de stat rezultă și din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor – «În activitatea lor, cultele, asociațiile religioase și grupările religioase au obligația să respecte Constituția și legile țării și să nu aducă atingere securității publice, ordinii, sănătății și moralei publice, precum și drepturilor și libertăților fundamentale ale omului»”.

În apărarea sa, arhiepiscopul ÎPS Teodosie a spus că, de fapt, prețuiește foarte mult femeia. „Cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”, a reacționat Teodosie.