Colosseumul, „ de vânzare”. La cât a fost evaluată cea mai cunoscută atracție turistică din Italia

Colosseumul, „ de vânzare”. La cât a fost evaluată cea mai cunoscută atracție turistică din Italia
Publicat: 26/07/2022, 14:46

Deloitte estimează că „valoarea activelor sociale” produse de Colosseum ajunge la 79 de miliarde de euro.

Suma uriașă a fost calculată prin adunarea prețului biletului pentru monument și a banilor pe care vizitatorii îi lasă în urmă după ce aceștia se relaxează și cu alte atracții din proximitatea Colosseumului.

Colosseumul este cel mai vizitat monument al Italiei și atrage anual 7 milioane de turiști (2019).

În intervalul 2011-2016, Tod’s Group a finanţat o restaurare de 25 de milioane de euro a monumentului.

Colosseumul ar putea aduce PIB-ului Italiei 1,4 miliarde euro pe an, potrivit analiștilor.

Valoarea monumentului ajunge la zeci de miliarde de dolari.

Deloitte estimează că „valoarea activelor sociale” produse de Colosseum se situează la 79 miliarde de euro.

Potrivit unui raport Deloitte, suma pe care cetățenii Romei sunt dispuși să o cheltuiască pentru a asigura continuitatea unui bun sau serviciu este de 90 de euro de persoană, în timp ce alți italieni ar plăti undeva la 50 de euro, scrie alephnews.ro.

Italia, în topul destinațiilor pe care le preferă românii pentru vacanțe

Colosseumul rămâne cea mai vestită și mai mare arenă construită vreodată de romani. Cel care a cerut să fie construită a avut-o împăratul Nero, ca urmare a influenței majore pe care o aveau în acele timpuri luptele de gladiatori.

A fost nevoie de o cantitate enormă de materiale de construcție, zeci de mii de tone de marmură adusă din apropiere, din Tivoli si aproape 300 de tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre părțile componente ale Coloseumului au fost construite în alta parte și aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metodă a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea arenei în șapte ani.

O altă atracție turistică celebră, Fontana di Trevi, a fost construită de arhitectul Salvi în 1735 și terminată în 1762. Această fântână este un exemplu perfect de stil rococo, cu efecte dramatice, creaturi acvatice de marmură dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult