Comandantul armatei ucrainene, despre un eventual atac din partea Rusiei: ”Suntem pregătiți pentru orice fel de evoluție a situației”

Comandantul armatei ucrainene, despre un eventual atac din partea Rusiei: ”Suntem pregătiți pentru orice fel de evoluție a situației”
Foto ilustrativ - Profimedia mages
Publicat: 16/12/2021, 12:24
Actualizat: 16/12/2021, 12:30

Tensiunea crescândă de la granița dintre Ucraina și Rusia, dar și relația ”rece” dintre cele două țări, după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, de către Federația Rusă, alimentează temerile că un posibil conflict ar putea fi declanșat în perioada următoare.

Rusia acuză Occidentul, SUA și NATO că se ”folosesc” de Ucraina pentru a se apropia cât mai mult de Rusia, iar Vladimir Putin a declarat, de mai mult ori în ultima vreme, că țara sa se simte amenințată, iar siguranța cetățenilor ruși trebuie asigurată.

În acest context, generalul Valeri Zalujni – comandantul-șef al armatei ucrainene – a transmis că militarii sunt pregătiți pentru orice fel de situație, însă a insistat și în a spune că nu trebuie ”uitată” calea diplomatică.

”Noi, în calitate de militari, suntem pregătiți pentru orice fel de evoluție a situației. Prin urmare, răspunsul trebuie să fie unul consolidat. Dar trebuie să existe o cale diplomatică, deși Rusia face eforturi imense pentru ca aceste platforme să nu funcționeze, forțând Ucraina să poarte negocieri directe cu republicile separatiste” – a precizat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Rador, spunând și că Ucraina se luptă, pentru al optulea an consecutiv, cu separatiștii din regiunea Donban, susținuți de militari ruși.

Ministerul de Externe al Rusiei: ”Țările NATO împing Kievul să comită acțiuni agresive”

Ministerul Rus de Externe al Rusiei consideră, pe de altă parte, că ucrainenii sunt ”protejații” NATO și, sub această protecție, sunt ”împinși să comită agresiuni agresive”.

În același timp, a mai transmis MAE Rus, Alianța Nord-Atlantică pune în practică ”exerciții neprogramate”, în timp ce avioanele țărilor membre NATO efectuează regulat zboruri provocatoare și manevre periculoase la granițele Rusiei.

”În loc să-i pună la punct pe protejații lor ucraineni, țările NATO împing Kievul să comită acțiuni agresive. Nu există altă modalitate de a interpreta exercițiile neprogramate, din ce în ce mai frecvente, derulate de SUA și de aliații lor în Marea Neagră. Avioanele țărilor membre NATO, inclusiv bombardierele strategice, efectuează regulat zboruri provocatoare și manevre periculoase la granițele Rusiei. Continuă dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei, aprovizionarea țării cu arme.

Se merge pe linia de atragere a Ucrainei în NATO, ceea ce poate însemna ca acolo să apară sisteme de atac echipate cu rachete, cu timp minim de zbor până în zona centrală a Rusiei, precum și alte arme destabilizatoare. Un asemenea comportament iresponsabil generează o amenințare inacceptabilă la adresa securității noastre, provoacă serioase riscuri militare pentru toate părțile implicate, până la un conflict de amploare în Europa”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat publicat pe data de 13 decembrie.

Valeri Zalujni: ”Răspunsul trebuie să fie unul consolidat”

”Ne pregătim permanent să respingem diverse ameninţări, inclusiv ameninţările cu invazia la scară largă”, a scris generalul Valeri Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene pe o reţea de socializare, transmițând și că Rusia depune toate eforturile, permanent, pentru ca misiunea OSCE din teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși să nu ”funcționeze”.

”Rusia a depus toate eforturile pentru a exclude verificarea conformității cu înţelegerile convenite în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk. Vorbesc despre activitatea OSCE. Acum, această misiune aproape că nu funcționează în teritoriile ocupate”, a acuzat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit comunicatului transmis de serviciul de presă al Ministerului Apărării de la Kiev.

Și Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că această acumulare constantă a trupelor rusești, la granița cu Ucraina, reprzintă o încercare de a răspândi frica și neliniștea în Ucraina și de a împiedica Kievul să se apropie de NATO și de aderarea la Uniunea Europeană.”

”Prezența trupelor lor (n.red. – ale Rusiei) de-a lungul graniței noastre este un obiectiv principal al lor, să facă un proces de destabilizare în interiorul țării noastre, să ne oprească în cale. Dar intrăm în NATO, mergem în UE”, a spus Oleksiy Reznikov, potrivit CNN. (mai multe detalii AICI)

Dmytro Kuleba: ”Ucraina și SUA rămân parteneri strategici”

Ucraina și SUA rămân ”parteneri strategici”, a precizat și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Acesta a menționat că Ucraina nu dorește un conflict militar cu Rusia, ci caută ”soluții diplomatice” și politice pentru rezolvarea aceastei crize.

”Ucraina este ferm devotată căutării de soluții politice și diplomatice la conflictul ruso-ucrainean. În prezent, deoarece vedem o lipsă clară de constructivitate din partea rusă, principala prioritate este implementarea eficientă a pachetului cuprinzător de descurajare pentru a demotiva Rusia de la o escaladare militară ulterioară. Lucrăm îndeaproape cu aliații noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru a realiza acest lucru”, a declarat Dmytro Kuleba (alte informații AICI)

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Suveranistul Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă, ia bani grei de la o multinațională
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?