Comisia Europeană propune noi REGULI pentru vânzarea produselor agroalimentare. Ce se va întâmpla cu legumele și fructele considerate „urâte”

Comisia Europeană propune noi REGULI pentru vânzarea produselor agroalimentare. Ce se va întâmpla cu legumele și fructele considerate „urâte”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 21/04/2023, 20:36
Actualizat: 21/04/2023, 20:42

Comisia Europeană a propus, vineri, revizuirea standardelor de vânzare pentru produse agroalimentare, precum fructele şi legumele, dar și sucurile de fructe şi gemurile, mierea, păsările de curte sau ouăle.

Măsurile ar trebui să ajute consumatorii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză pentru o alimentaţie mai sănătoasă şi să contribuie la prevenirea risipei de alimente, se arată în comunicatul Comisiei Europene, citat de Adevărul.

Comisia a prezentat, printre altele, următoarele propuneri:

Indicarea originii pe etichetă: norme mai clare şi obligatorii privind indicarea originii pe etichetă pentru miere, fructe cu coajă lemnoasă şi fructe uscate, banane coapte, precum şi fructe şi legume curăţate, prelucrate şi tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate).

În cazul amestecurilor, ţara sau ţările de origine vor trebui să apară pe etichetă. Astfel, enumerarea ţărilor de origine va spori transparenţa pentru consumatori.

De asemenea, acest lucru ar trebui să promoveze producţia acestor produse în Uniunea Europeană (UE).

Totodată, în cazul risipei de alimente, revizuirile propuse vizează risipa de alimente şi deşeurile de ambalaje.

De exemplu, aşa-numitele fructe şi legume „urâte” (cu defecte externe, dar care sunt încă adecvate pentru consumul local/direct), vândute la nivel local şi direct de către producători consumatorilor, ar fi scutite de respectarea standardelor de comercializare.

Valorificarea lor în stare „proaspătă” le-ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunităţi de a cumpăra fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile şi ar putea aduce beneficii producătorilor activi în lanţuri scurte de aprovizionare.

Iar anumite produse afectate de dezastre naturale sau de alte circumstanţe excepţionale pot fi vândute, dacă sunt sigure pentru consum.

Decizii în domeniul ambalajelor:

Produsele destinate donării pot fi exceptate de la principalele cerinţe de etichetare, acest lucru urmând să reducă formalităţile administrative şi în materie de etichetare. Prin urmare, va facilita angajamentul operatorilor în ceea ce priveşte donaţiile.

Sucurile de fructe vor putea purta menţiunea „fără adaos de zaharuri” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conţine, prin definiţie, adaos de zaharuri – o caracteristică pe care majoritatea consumatorilor nu o cunosc.

Mai mult, pentru a răspunde cererii tot mai mari a consumatorilor de produse cu un conţinut mai mic de zaharuri, în cazul unui suc de fructe reformulat s-ar putea indica pe etichetă „suc de fructe cu zaharuri reduse”.

Termenul „apă de nucă de cocos” ar putea fi utilizat în paralel cu termenul „suc de nucă de cocos”, în contextul adaptării la preferinţele consumatorilor şi al simplificării.

Conţinutul de fructe al gemurilor va creşte de la minimum 350 de grame la minimum 450 de grame (550 de grame pentru produsele de calitate superioară) pe kilogram de produs finit.

Odată cu creşterea conţinutului de fructe, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai puţine zaharuri libere şi cu mai multe fructe decât în prezent.

Termenul „marmeladă”, autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice, ar putea fi utilizat în cazul tuturor gemurilor, oferindu-se astfel posibilitatea adaptării denumirii produsului la practicile cele mai utilizate pe plan local.

Propunerile CE în cazul ouălor:

În cadrul sistemelor de producţie a ouălor de găini crescute în aer liber vor putea fi amplasate panourile solare în zonele exterioare utilizate.

Acest lucru va stimula furnizarea unei cantităţi mai mari de energie din surse regenerabile. De asemenea, marcarea ouălor ar fi efectuată direct la fermă, ceea ce va îmbunătăţi trasabilitatea.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului