Comunitatea Evreilor din Cluj cere unei case de licitații din New York să oprească vânzarea unui registru din secolul XIX

Redactor:
Florentina Dinu
Comunitatea Evreilor din Cluj cere unei case de licitații din New York să oprească vânzarea unui registru din secolul XIX
Lagărul de concentrare Auschwitz . Foto: YouTube

Comunitatea evreiască din Cluj, din Transilvania de Nord, a cerut Casei de Licitații Kestenbaum and Company să oprească vânzarea unui registru memorial scris de mână din secolul al XIX-lea al înmormântărilor evreiești ale orașului, despre care se crede că a fost furat în timpul Holocaustului. Licitația  este programată a se desfășura  joi.

Printre manuscrisele vechi evreieşti, scoase la licitaţie de către Kestenbaum&Company, din New York, în data de 18 februarie 2021, se numără şi Pinkasul Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe din Cluj (Kolozsvár, Klausenburg), din secolul al XIX-lea.

Comunitatea Evreilor din Cluj susține că registrul a fost „însușit ilegal de către persoane neidentificate”

Scrisoarea comunității evreiești, care a fost publicată și de revista română Baabel, susține că registrul a fost „însușit ilegal de către persoane neidentificate”.

Pinkasul Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe . Foto: baabel.ro

Aceasta susține că, deoarece a fost furat, „intră sub incidența prevederilor Tratatului de pace de la Paris din 1947 și al Declarației din 2009 de la Terezin”.

Semnate de 46 de state, inclusiv SUA, România și Ungaria, sub a căror administrare a fost Clujul în cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, tratatele prevăd restituirea proprietarilor de drept ai bunurilor însușite ilegal de state sau de cetățenii lor.

„Conform tratatului de pace menționat anterior, acestea ar trebui returnate„ comunității supraviețuitorilor ”, în acest caz, Comunității evreiești din Cluj”, se spune în scrisoare.

Răspunsul Casei de Licitații Kestenbaum and Company

În răspunsul oferit de Casa de Licitații Kestenbaum and Company se menționează că aceștia dețin titlul de proprietate asupra manuscrisului și îi informează că, în cadrul licitației de joi, sunt de acord să răspundă întrebărilor adresate de Comunitatea Evreilor din Cluj, precizând că este necesar ca acestia să pună la dispoziție documentele care să ateste dreptul de proprietate asupra registrului memorial. De asemenea, reprezentanții Casei de Licitații informează Comunitatea Evreilor din Cluj că pot licita pentru manuscris, nefiind înregistrate alte solicitări până la data transmiterii documentului citat.

Vă prezentăm răspunsul casei de licitații Kestenbaum & Company:

Posted by Comunitatea Evreilor din Cluj/ Kolozsvári Zsidó Hitközség on Tuesday, February 16, 2021

 

Comunitatea Evreilor din Cluj a subliniat că s-a adresat și Organizației Mondiale de Restituire Evreiască pentru asistență pentru recuperarea documentului si au precizat că a aflat despre registru de la un genealog care a citit despre licitație pe internet.

Pe lângă valoarea sa istorică și artistică, Robert Schwartz, președintele Comunității Evreiești din Cluj , este convins că registrul va contribui la reconstrucția trecutului unei comunități care a văzut cele mai multe dintre arhivele sale distruse sau jefuite în timpul Holocaustului.

Clujul – cunoscut sub numele de Klausenberg în limba germană sau Kolozsvár în limba maghiară, de majoritatea populației sale evreiești, care vorbeau predominant maghiară – găzduia peste 16.000 de evrei înainte de 1944, când 18.000 de evrei din oraș și din împrejurimi au fost deportați și majoritatea dintre ei ucis la lagărul de la Auschwitz. Comunitatea condusă de Schwartz numără acum 400 de persoane, care nu include numai evrei, care s-au căsătorit în comunitate și își plătesc contribuțiile la instituție.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide