Concluzia tristă a unui român întors acasă după 18 Ani în Anglia: „Viața e mai grea, PREȚURILE sunt ca afară. E greu să trăiești în România”

Concluzia tristă a unui român întors acasă după 18 Ani în Anglia: Viața e mai grea, PREȚURILE sunt ca afară. E greu să trăiești în România
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Publicat: 05/10/2023, 09:59

Experiența întoarcerii în țară pentru românii care au trăit ani în străinătate poate fi plină de surprize plăcute, dar mai ales neplăcute atunci când vine vorba ne nivelul de trai raportat la nivelul de venituri pe care le câștigă un român în România. Un astfel de caz este și al lui Alexandru Macovei, un ieșean de 38 de ani, care a locuit în Londra timp de 18 ani și a ales să revină în România.

După ce a petrecut mulți ani peste hotare și a strâns economii muncind în Londra, Alexandru s-a întors în Iași, orașul său natal, împreună cu familia, cu gândul să-și construiască o casă și să-și contureze un viitor aici. Planul, la început promițător, însă a fost rapid marcat de o realitate mai dură decât se aștepta.

„În România, dacă nu ești IT-ist, medic, avocat sau nu ai un post bine plătit la stat, e greu să supraviețuiești. Am încercat să mă angajez în multe locuri, pentru că economiile strânse nu durează o veșnicie.

M-am confruntat cu salarii foarte mici, chiar dacă am o experiență vastă. Este demoralizant pentru tineri, pentru cei ce doresc să se întoarcă acasă. Am fost sfătuit de mulți să nu o fac, dar inima îmi este aici. Îmi doresc ca și copiii mei să aibă o copilărie asemănătoare cu a mea, să se bucure de bunici, să simtă acel sentiment de „acasă”, să trăiască printre străini doar dacă asta își doresc”, a povestit Alexandru.

Prețurile din țară, la fel de mari sau chiar mai mari decât în străinătate

O altă dezamăgire a fost legată de nivelul prețurilor în marile magazine din țară. Românul reîntors din Marea Britanie a remarcat că produsele de bază sunt adesea mai scumpe aici decât în străinătate și că este extrem de dificil să duci o viață decentă în România, mai ales din acest motiv.

„Da, e adevărat că chiria în Anglia este mai mare decât în România. Dar salariile sunt mult mai mari. Dacă vrei să muncești acolo, poți duce o viață cel puțin decentă, îți permiți un concediu sau două pe an. Acasă, lucrurile stau puțin diferit. Am fost șocat să văd prețurile din supermarketuri.

Am făcut un calcul și am realizat că produsele alimentare de bază costă la fel de mult ca în Londra, dar salariile sunt mult mai mici. E greu să trăiești în România, asta e concluzia mea după doar câteva săptămâni de la întoarcere”, a adăugat tânărul ieșean.

Din nou cu gândul la străinătate

După numai câteva săptămâni petrecute în România, românul de 38 de ani nu știe dacă va rămâne aici. Consideră că este o posibilitate să plece din nou peste hotare, în special din cauza presiunii financiare.

„Iau în calcul să mă întorc în Anglia, pentru că aici nu fac altceva decât să pierd tot ceea ce am adunat în atâția ani. Presiunea financiară este imensă și grija pentru ziua de mâine este o problemă pentru mulți români.

Munca nu este apreciată la justa ei valoare în România, totul este foarte scump iar veniturile sunt foarte mici. Cu siguranță voi lua o decizie împreună cu familia privind viitorul. Un lucru e sigur, momentan amân construcția casei acasă”, a concluzionat ieșeanul, potrivit Adevărul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×