Concluziile Colegiului Medicilor din București după DECESELE de la Pantelimon. „În toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune”

Concluziile Colegiului Medicilor din București după DECESELE de la Pantelimon. „În toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune”
Publicat: 01/05/2024, 14:14
Actualizat: 01/05/2024, 14:17

Colegiul Medicilor din Bucureşti a finalizat ancheta de la Spitalul Pantelimon din Capitală, unde 17 persoane au decedat în decurs de doar patru zile. Concluziile reprezentanților Colegiului, prezentate public miercuri, sunt că nu au existat suspiciuni privind abateri de la protocoale sau că cineva ar fi făcut un act deliberat.

Liana Pleş, preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), a spus că în toate cazurile incriminate au fost implicaţi de la doi la şase medici.

„Din dosarele pe care le-am avut am urmărit, în primul rând discuţia cu medicii pe fiecare dosar, pentru că trebuie să vă spun că în unele cazuri au fost implicaţi mai mulţi medici, de la doi până la şase medici din aceeaşi secţie. Ceea ce ar fi presupus ca toţi cei şase medici ar fi avut un comportament care medical sau profesional nu era adecvat”, a declarat Liana Pleş.

Cazuri critice

Președinta CMMC a explicat că toate cazurile în discuție erau critice, iar în cursul anchetei au fost audiați, în total, 23 de medici.

„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a mai transmis preşedintele Comisiei de Disciplină.

Liana Pleș a precizat că au fost verificate inclusiv consemnările din foile de observație.

„Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocoale sunt cunoscute şi de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient.

Din această analiză în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal”, a mai declarat Liana Pleş.

Grave prejudicii de imagine

Preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a declarat că întreaga situaţie a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient.

„Este o situaţie fără precedent, o situaţie care a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient şi consider că noi, la Colegiul Medicilor Bucureşti, avem datoria, avem responsabilitatea de a veghea ca actul medical să se desfăşoare în condiţii corecte, ca actul medical să fie făcut în folosul pacientului.

Este de asemenea adevărat că ori de câte ori există informări sau sesizări care au de-a face, cel puţin cum a fost în această situaţie, cu decesul unor pacienţi sau cu alte situaţii critice, ele trebuiesc lămurite şi cel care trebuie să primeze întotdeauna este adevărul. Fără adevăr, fără comunicare, fără comunicare corectă şi echidistanţă, fără transparenţă, nu putem merge mai departe”, a explicat Cătălina Poiană.

Anchete peste anchete

După acuzaţiile  referitoare la decesul mai multor pacienţi în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, din cauza presupusei administrări necorespunzătoare a unui medicament, au fost declanșate mai multe anchete, inclusiv una penală.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

„Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor, după ce 17 pacienţi internaţi la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului au murit în decurs de doar patru zile.

CITEȘTE ȘI:

ANCHETĂ la Spitalul Sf. Pantelimon-București, după ce 20 de pacienți au murit la ATI, în câteva zile. Rafila trimite Corpul de Control

Cum se APĂRĂ șefa ATI de la Spitalul Pantelimon, după ce asistentele au fost audiate: „Pacienții sunt în stare inclusiv să lovească personalul”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×