Concluziile Summitului celor Trei Mări. Directorul IDR: ”Republica Moldova se europenizează în cel mai profund sens” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Concluziile Summitului celor Trei Mări. Directorul IDR: ”Republica Moldova se europenizează în cel mai profund sens” - DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 07/09/2023, 08:00

Liliana Popescu, directorul general al Institutului Diplomatic Român (IDR) a vorbit pentru GÂNDUL despre europenizarea Republicii Moldova ”în cel mai profund sens.” Printre concluziile summit-ului, Liliana Popescu a menționat că ”orice conectare regională este de natură să aducă mai aproape Republica Moldova de statele UE și de Uniunea Europeană.”  Discuțiile au avut loc la București, în cadrul Summit-ului Inițiativei celor 3 Mări, eveniment la care au participat toate cele 12 state semnatare, dar și invitați internaționali cu notorietate.

Reamintim că inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Este a II-a oară când Summit-ul şi Forumul de Afaceri ale I3M sunt găzduite de România, prima dată acestea fiind organizate la București în 2018, ”ceea ce indică o importanță a Bucureștiului și asumarea unei responsabilități în ce privește această inițiativă care are valoare regională” a menționat Liliana Popescu.

Decizii și transformări importante la Summit-ul de la București

În urma Summit-ului de miercuri, Grecia a devenit cel de al XIII-lea stat participant la Inițiativa celor 3 Mări, iar Republica Moldova și Ucraina, membri asociați.

”Avem de-a face cu 12 țări, iar de astăzi se adaugă și Grecia la țările din Uniunea Europeană, care reprezintă partea estică a Uniunii Europene. Este o inițiativă care are susținerea Statelor Unite, Germaniei, a Uniunii Europene. Deci, este o inițiativă importantă, cu atât mai mult cu cât, iată, și Republica Moldova și Ucraina se reunesc în calitate de membri asociați, deci nu cu statut plin, dar asociați” a explicat directorul IDR.

”Republica Moldova se europenizează (…) în cel mai profund sens”

Întrebată dacă această nouă apartenență, în calitate de stat membru asociat a Republicii Moldova la I3M, va facilita o viitoare aderare la UE sau NATO a vecinilor de peste Prut, Liliana Popescu a confirmat această posibilitate.

”Da, cu siguranță. Orice conectare regională este de natură să aducă mai aproape Republica Moldova de statele UE și de Uniunea Europeană pentru că, participând la proiecte comune sau la proiecte de care beneficiază statele membre, Republica Moldova se europenizează și când spun europenizează mă refer în cel mai profund sens. Învață practici europene, își exersează acquis-ul, adică legile pe care le are UE și la care Republica Moldova încercă să-și adapteze sistemul legal” a declarat directorul IDR pentru Gândul.

”Chestiunea vizelor este una de ordin tehnic”

Prezența în cadrul Summit-ului I3M a emisarului special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă, John Kerry, reprezintă un moment notabil pentru România.

”Este o prezență de nivel înalt. E vorba de un fost ministru de Externe, care are acum însărcinare pe zona climei și protecției mediului, deci are o poziție importantă în administrația americană actuală. Cu cât este mai înalt nivelul de reprezentare, cu atât este mai important pentru statul respectiv ceea ce se întâmplă. Sigur, rămâne de văzut ce anume se concretizează în urma discuțiilor” explică Liliana Popescu.

Premierul Ciolacu a readus, în prezenta lui John Kerry, un subiect extrem de important  și  anume dorința României de a înregistra progrese în privința includerii cetățenilor români în programul Visa Waiver al SUA.

Și Liliana Popescu a vorbit despre acest subiect, mărturisind faptul că Ministerul Afacerilor Externe face tot ce este în putință pentru a obține acest regim de vize.

”Chestiunea vizelor este una de ordin tehnic. Există niște condiții la nivelul guvernului american pe care dacă le îndeplinim, putem obține acest regim de Viza Waiver. Și România a făcut pași importanți în această direcție. E vorba de un aspect tehnic, legat de rata de refuz a aplicațiilor pentru viză. Nu intru aici în detalii, deci se fac eforturi de ambele părți. Pot să vă asigur că Ministerul Afacerilor Externe face tot ce este în putință pentru a obține acest regim de vize” a declarat Liliana Popescu pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor prezenți la Summitul Inițiativei celor 3 Mări să ridice interdicția de export a Ucrainei

VIDEO | Marcel Ciolacu a discutat cu John Kerry, reprezentantul special al președintelui Joe Biden pe probleme climatice

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji