Conferința Smart Estate. Laurențiu Gorun, Managing Partner Gorun & Asociații: Trebuie pus accent pe istoricul unei proprietăți / Să fim atenți la preț și la termenele de plată

Publicat: 27/07/2021, 13:20
Actualizat: 27/07/2021, 14:26

Laurențiu Gorun, Managing Partner Gorun & Asociații, a participat la conferința digitală „Smart Estate”, fiind organizată de Gândul. El a dat câteva sfaturi pentru persoanele care vor să își achiziționeze un imobil.

Laurențiu a oferit câteva sfaturi pe care oricine ar trebui să le urmeze când trebuie să semneze un document. „Orice cumpărător inteligent ar trebui să își pregătească un raport de analiză financiară, să analizeze zona în care realizează investiția, dar și un raport de anliză juridică – acesta ar trebui să acopere nu doar identitatea obiectului pe care urmează să îl cumpere, cât și istoricul acesteia.

De multe ori, mergem cu ochii închiși cu investitorul la un birou notarial care ar trebui să fie imparțial și să reprezinte statul, dar nu întotdeauna se întâmplă acest lucru, pentru că peste tot există o practică: aceea ca dezvoltatorii imobiliari să aibă o echipă de dezvoltatori juridici care vin să ajute la pregătirea contractului și recomandăm cumpărătorilor să facă același lucru, să apeleze la un jurist, de preferat un avocat, care are experiență în domeniul imobiliar și să vină să îl ajute în protejarea sa în clauzele contractuale. De aceea, credem că trebuie pus accent pe istoricul proprietății. Birourile notariale vin și analizează puțin, nu merg mai adânc. Apar probleme când discutăm de anularea unui titlu de proprietate”,  a declarat Laurențiu Gorun.

Ce facem dacă nu suntem asistați de un avocat,

„În cazul în care nu suntem asistați de un avocat, ar trebui să ne uităm la istoricul dreptului de proprietate. Dacă discutăm despre un proiect finit trebuie să vedem dacă într-adevăr termenele din contract cu privire la finisaje sunt identice cu cele din realitate, să fim atenți la preț și la termenele de plată pe care ni le angajăm. Piața este în continuă dezvoltare și mergem la dezvoltatori care promit să vândă un imobil care va fi gata peste o anumită perioadă de timp. Astfel, trebuie să ne asigurăm că nu numai dezvoltatorul își va respecta obligațiile, dar și că noi vom avea capacitatea să le respectăm”, a mai spus el.

Achiziția unui teren

„Dacă discutăm despre achiziția unui teren, trebuie să fim atenți și la domeniul de mediu. Protecția mediului este în  continuă ezvoltare în România. Putem ajunge să avem un angajament de mediu care este destul de costisitor pentru dezvoltator. Poți ajunge să cumperi un imobil de 15-20 de milioane și chiar în momentul în care aplici pentru autorizația de construcție să vezi că trebui să mai faci anumite ecologizări de nu știu câte milioane de euro.

Un alt punct foarte important la care un cumpărător trebuie să fie atent se referă la excepțiile de răspundere, acolo unde vânzătorul încearcă să pună o chichiță și spune că „nu vom răspunde pentru…”

De asemenea, este bine să ne uităm și la parametrii urmanistici. Toate aceste lucruri ar trebui să fie în contractul de vânzare”, a mai precizat Laurențiu, Managing Partner Gorun & Asociații.

Cum diminuăm riscurile cumpărătorilor

Laurențiu Gorun: „Investitorii care vin cu fonduri de investiții în spate au început să își asigure spatele cu acele title insurance. Putem veni cu asigurare de investiție nu numai pe titluri, ci și pe investiție. La nivel practic, un studiu de piață este recomandat întotdeauna.

Semne care ne arată că piața imobiliară s-a supraîncălzit și trebuie să ne oprim

O analiză corectă a cererii și a ofertei poate să ne dea o imagine asupra încălzirii. Putem observa greșelile care au dus la apariția crizei din 2007-2008, unde am văzut nu doar distanțarea ofertei de cerere, dar trbuie să vedem dacă valoare investiției este palpabilă. Dacă ne raportăm la ultima criză, amintim că se faceau evaluări și se dădeau credite pentru proprietăți de 2-3 camere, pe un deal în afara Aradului, care erau evaluare la 1 milion -1,5 milioane de euro. Dacă vedem că valorile nu au o acopereire, ne putem teme că ajungem undeva la o fictivitate a prețurilor.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
"E Crăciunul pentru spălătoriile auto!" Un internaut nu și-a mai recunoscut mașina în parcare din...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman