Consiliera lui Viktor Orban cere AUTONOMIA așa-numitului ținut secuiesc! Katalin Szili: „Secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa!”

Consiliera lui Viktor Orban cere AUTONOMIA așa-numitului ținut secuiesc! Katalin Szili: „Secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa!”
Publicat: 27/09/2023, 18:44

Stabilitatea Europei poate fi asigurată doar dacă comunitățile naționale pot conviețui în siguranță și, ținând cont de principiul subsidiarității europene, să se poată autoguverna, a declarat, luni, Katalin Szili, consilierul principal al premierului maghiar Viktor Orban, cu ocazia unei mese rotunde, la Sfântul Gheorghe.

„Sarcina noastră este să ne apărăm reciproc acolo unde se fac acuzații nefondate și ilegale”, a declarat Katalin Szili.

Potrivit lui Szili, aceasta este singura soluție prin care comunitățile maghiare, care trăiesc dincolo de hotarele Ungariei, să se simtă în siguranță și să simtă că nu sunt expuse „majorității și atrocităților”.

Consiliera a mai subliniat că identitatea europeană reprezintă suma identităților naționale și Europa există prin identitatea acestor culturi, motiv pentru care „este atât de importantă protecţia comunităţilor naţionale autohtone”. Aceasta a amintit că „autodeterminarea este posibilă pe baza principiului european al subsidiarităţii, iar secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa”.

Ce vor maghiarii?

Consiliera lui Orban a subliniat că maghiarii din așa numitul ținut secuiesc, „nu doresc autonomie etnică, ci autonomie teritorială”, pentru care „există numeroase exemple”.

„Maghiarii doresc să trăiască în pace cu toată lumea și vor ca și comunitățile maghiare să aibă tot atâtea drepturi ca oricare altă comunitate din Europa”, a ținut să precizeze Katalin Szili, care a evidențiat situația dificilă a comunității maghiare din Ucraina și diminuarea drepturilor acesteia.

Comunitățile naționale autohtone reprezintă 10 procente din populația Europei, în timp ce numărul migranților reprezintă doar jumătate din acest procent, dar despre cei din urmă se discută mult mai mult în instituțiile europene, la fel și despre problematica de gen.

Există un „contrast sfâșietor” în felul în care sunt tratate problemele, a avertizat consiliera lui Orban. Aceasta a spus că Europa trebuie să ia măsuri pentru a-și recăpăta „ținuta” și să abordeze problema minorităților naționale.

Ferenc Kalmár: „A integra o comunitate fără drepturi colective înseamnă asimilare”

„A integra o comunitate fără drepturi colective este sinonim cu asimilarea”, a spus, la rândul său, Ferenc Kalmár, însărcinat special ministerial din Ungaria.

„Identitatea este mai mult decât dansuri populare și mai mult decât o limbă”, a declarat acesta. El a oferit exemplul școlilor cu predare în limba germană din Transilvania, unde învață copiii români.

Ferenc Kalmár s-a referit la Convenția-cadru pentru protecția minorităților europene și la Carta limbilor, și la rapoartele privind punerea în aplicare a acestora în fiecare stat membru, subliniind că propunerile de îmbunătățire ale UE nu sunt obligatorii și nu pot fi impuse.

De aceea, au fost elaborate 5 principii care să le completeze și care pot fi încorporate în legislația țărilor membre, a mai explicat oficialul maghiar.

Ferenc Kalmár a mai spus că, la nivel mondial, a existat, în ultimul timp, un regres în privința protecției minorităților. Mai mult, războiul din Ucraina agravează situația, minoritățile naționale fiind considerate un risc pentru securitatea națională.

„Nu minoritățile naționale sunt un risc pentru securitatea națională, ci lipsa drepturilor democratice”, a mai avertizat Ferenc Kalmár, potrivit stiripesurse.ro.

Sursa foto: Facebook /Dr. Szili Katalin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Vreme perfectă de Florii. Ce au anunțat meteorologii
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji