Consilierii PNL Sector 1: „Transparență doar pe hârtie! Aparatul primarului, cu o majoritate bizară PSD-USR, a reușit să blocheze inițiativa noastră”

Consilierii PNL Sector 1: „Transparență doar pe hârtie! Aparatul primarului, cu o majoritate bizară PSD-USR, a reușit să blocheze inițiativa noastră”
Consilierii PNL Sector 1: „Transparență doar pe hârtie! Aparatul primarului, cu o majoritate bizară PSD-USR, a reușit să blocheze inițiativa noastră”
Publicat: 26/02/2021, 06:45
Actualizat: 26/02/2021, 06:46

„Consilierii locali ai Partidului Național Liberal în Sectorul 1 luptă pentru o administrație locală transparentă și performantă, capabilă să rezolve problemele oamenilor”, transmite PNL într-un comunicat de presă. În ședința Consiliului Local de joi, 25 februarie, echipa PNL a propus un proiect de HCL care prevede publicarea tuturor contractelor de achiziție publică încheiate de Primăria Sectorului 1, indiferent de suma lor, inclusiv de compania de investiții, Administrația Domeniului Public și toate celelalte entități subordonate Consiliului Local sau din cadrul aparatului primarului. Din motive de procedură invocate de aparatul administrativ al primarului, precum și de către consilierii PSD, proiectul nu a mai fost inclus pe ordinea de zi în ședința de joi.

Totodată, PNL a propus o viziune proprie de reformă a Poliției Locale pentru transformarea instituției într-un actor eficient în protejarea siguranței cetățenilor comunității sectorului 1. Proiectul de transparentizare a fost mutat, pentru o ședință ulterioară, din motive de procedură. Reforma poliției locale a fost adoptată, după ce toate cele 14 amendamente promovate de PNL au fost votate.

„Ordinea de zi includea mai multe proiecte importante pentru comunitate, printre care reorganizarea Poliției Locale, unde colegii mei consilieri au venit cu o serie de amendamente. Cel mai important vizează condițiile de ocupare a funcției de director general, care includeau în varianta inițială o ramură prea generoasă de specializare, ce includea comunicare sau sociologie. Am considerat că este o scăpare ce trebuia rapid corectată, pentru că nu putem permite ca această instituție să fie condusă de cineva care nu are pregătirea sau experiența necesară. În forma propusă de PNL și aprobată de CL, se clarifică domeniile pentru studii obligatoriu, fără a lăsa loc de interpretări. Ne bucurăm că, în cele din urmă, toate cele 14 amendamente propuse de grupul PNL au fost votate cu majoritate de voturi, ceea ce ne-a permis să promovăm o reformă reală și profesionistă a Poliției Locale. Dialogul întotdeauna este soluția, nu scandalul. Singurul regret este că nu s-au înțeles aceste lucruri acum luni de zile, iar reforma poliției locale a trenat fără rost”, a explicat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

Transparență pe linie…doar declarativ

Ramona Porumb, viceprimarul PNL al Sectorului 1, a depus un proiect de hotărâre de consiliu local ce prevedea publicarea tuturor contractelor de achiziție publică încheiate de Primăria Sectorului 1, indiferent de suma lor, inclusiv de compania de investiții, Administrația Domeniului Public și toate celelalte entități subordonate Consiliului Local sau din cadrul aparatului primarului.

PNL a propus scurtarea unor termene, astfel încât toate contractele de achiziție să fie publicate în maxim 15 zile de la semnarea lor. Proiectul mai cuprinde publicarea anunţurilor de intenţie, anunţurilor/invitaţiilor de participare şi anunţurilor de atribuire, în termen de 72 de ore de la publicarea în sistemul electronic de achiziții publice.

Din motive de procedură invocate de aparatul administrativ al primarului, precum și de către consilierii PSD, proiectul nu a mai fost inclus pe ordinea de zi în ședința de joi, 25 februarie, anul curent.

„Pentru că transparența este un cuvânt care sună atât de bine, mai ales în discursul politic, am considerat important să reducem anumite termene privind contracteleșiachizițiilePrimăriei: 15 zile pentru publicarea contractelor și 72 de ore pentru anunțurile de intenție sau atribuire. Sunt termene decente, care oferă cetățenilor acces la informații și transparență deplină. Din păcate, proiectul PNL a fost blocat în mod complet injust. De ce? Pentru că, iată, nu toată lumea dorește transparență. Invocând „motive de procedură” pe repede înainte, suficient de neclare cât să nu înțeleagă nimeni nimic, dar destul de pompoase cât să sune bine, aparatul administrativ al primarului, împreună cu o „majoritate” bizară PSD-USR, a reușit să blocheze inițiativa. Pentru o secundă am crezut că suntem înapoi în timp, în filmul cu administrația Tudorache-PSD. Cum e posibil așa ceva? Cine nu vrea transparență? Cine nu vrea ca TOATE contractele de achiziție publică încheiate de primărie și instituțiile subordonate să fie publice? Cine are ceva de ascuns? Noi nu.

Noi tot sperăm că e doar o neînțelegere. Mai sperăm că la ședința viitoare nu vom mai găsi astfel de chichițe procedurale și că va fi adoptat un proiect NORMAL pentru sectorul 1. După patru ani de tunuri și combinații, cetățenii acestui sector au dreptul să știe tot ce se întâmplă cu banii lor, într-un termen cât mai scurt și nu doar în primărie, ci în toate structurile afiliate, inclusiv în celebra companie de investiții”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

Poliția Locală trebuie condusă de profesioniști!

Pe subiectul reorganizării Poliției Locale, consilierii PNL au avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai instituției, în ultimele săptămâni, pentru a identifica cea mai bună formă de reorganizare a instituției. Astfel, la proiectul de HCL numărul 18 de pe ordinea de zi, PNL a propus o serie de amendamente. Cel mai important dintre acestea vizează condițiile pentru ocuparea postului de director general. În forma inițială a proiectului de HCL, una dintre condiții este: studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental al științelor sociale sau științelor inginerești. Ramura de științe sociale are în componență o serie de specializări, nu toate compatibile cu această poziție (cum e cazul științelor comunicării sau sociologiei). Prin amendamentul PNL, au fost clarificate specializările permise pentru ocuparea acestei poziții: domeniul științelor juridice, administrative sau militare, informații și ordinepublică, studii economice și inginerești.

„Celelalte amendamentea duse la acest proiect de HCL vizează organizarea internă eficientă. De exemplu, propunem transformarea funcției de director executiv adjunct în șef serviciu ordine publică cu serviciul aferent care să conducă activitatea compartimentelor Grivița și Pajura, precum și organizarea compartimentelor de disciplină în construcții și afișaj stradal sau control intern la nivel de birouri,” a declarat Ramona Porumb, viceprimar PNL al sectorului 1.

Echipa de consilieri PNL Sector 1 este formată din:

Ramona Porumb – viceprimar

Victor Picu

Daniel Ciungu

Adrian Oianu

Dinu Gheorghe

Dan Podaru

Președinte PNL Sector 1: Sebastian Burduja

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...