Consiliul Superior al Magistraturii, după adoptarea pachetului de legi ale justiției de către Guvern: Principalele aspecte propuse corespund, în esență, viziunii CSM

Consiliul Superior al Magistraturii, după adoptarea pachetului de legi ale justiției de către Guvern: Principalele aspecte propuse corespund, în esență, viziunii CSM
Sursa FOTO: infoCSM
Publicat: 25/08/2022, 16:54

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susține pachetul de legi ale justiției, așa cum a fost propus de Ministerul Justiției și adoptat miercuri de executiv, a transmis, joi, instituția, printr-un comunicat de presă.

Pachetul de legi ale justiției a fost adoptat miercuri de Guvern, după ce a fost înaintat de insitutuția condusă în prezent de Cătălin Predoiu. Acestea vor intra în vigoare doar după ce vor fi votate de ambele camere ale Parlamentului, în forma în care ar putea fi modificate în dezbaterile din comisiile juridice și în urma votului din plen.

Ministerul Justiției anunțase că a trimis, pe 22 iulie, către CSM, pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM.

În comunicatul de joi, CSM precizează că, prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 115 din 12 august 2022, au fost avizate favorabil proiectul de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul de Lege privind organizarea judiciară şi proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu observațiile prezentate în anexa care face parte integrantă din respectiva hotărâre.

„Consiliul se va implica în continuare în procesul legislativ”

Hotărârea a fost adoptată de Plen cu o majoritate de peste 2/3 din voturile membrilor Consiliului, observațiile formulate în aviz având un caracter preponderent tehnic.

„Așa cum s-a arătat și în cuprinsul avizului, principalele aspecte propuse prin proiecte cu privire la statutul judecătorilor și procurorilor și sistemul judiciar, în ansamblul său, corespund, în esență, viziunii Consiliului Superior al Magistraturii, răspunzând atât nevoii de a menține acele soluții legislative care și-au dovedit eficiența, cât și celei de a implementa soluții diferite de cele consacrate, dacă acestea din urmă nu mai corespund realităților din sistem”, a transmis CSM.

Potrivit sursei citate, în procedura de avizare, CSM a solicitat punctele de vedere ale instanțelor și parchetelor cu privire la propunerile formulate, proiectele de lege transmise spre avizare fiind apreciate de majoritatea acestora, observațiile înaintate având în general un caracter tehnic.

„În concluzie, atât Consiliul Superior al Magistraturii, în largă majoritate, cât și cele mai multe instanțe și parchete, susțin caracterul preponderent pozitiv al celor trei proiecte de lege. În același timp, Consiliul se va implica în continuare în procesul legislativ în conformitate cu principiul cooperării loiale, observațiile reținute în hotărârea de avizare urmând a fi susținute și în cadrul procedurii parlamentare, în scopul asigurării tuturor garanțiilor pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și realizarea unui act de justiție la standarde înalte, contribuind astfel la creșterea încrederii întregii societăți în justiție”, a precizat conducerea CSM.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun